A háttérben húzódó viking szál

2022. november 4. – 05:09

frissítve

Balásy Zsolt
portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

Aki intelligensebb összeesküvés-elméletet keres annál, hogy az USA provokálta ki érdekből az orosz-ukrán háborút, az könnyen megtalálhatná a norvégokat: „a vikingek ismét Európa fosztogatásából élnek, csak most Putyint küldik elvégezni a piszkos munkát”. Ez persze nem a valóság, Norvégia viszont valóban nagyot kaszál a gázkrízisen.

Gondolom, azt senkinek nem kell elmagyarázni, hogy a második világháború legnagyobb nyertese gazdaságilag az Egyesült Államok volt. Az egyetlen fejlett iparral és gazdasággal rendelkező ország volt a világon, amit egy kicsit sem bombáztak porrá, így aztán a háború alatt és után a legaktívabb szerepet játszhatta a világ újjáépítésében pénzügyileg és a mindennapokban is. Ebben a fals megközelítésben egészen hihető az a narratíva, hogy akkor nyilván az Egyesült Államok mozgatta Hitlert, Sztálint, valamint támogatta az európai ellenállást – hiszen minél pusztítóbb a háború, annál nagyobb a profit. Miközben tudjuk jól, hogy mindez köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Mégis ugyanezt hallom az orosz-ukrán háború kapcsán. Az Egyesült Államok bábja Ukrajna, az EU… sőt, akkor Putyin is – elvégre ő támadott ÉS zárta el a gázcsapokat. A bábozás célja pedig az, hogy az amerikai gazdaság minél többet profitáljon. Miközben tudjuk jól, hogy mindez köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Például, mert az „amerikaiak” nem is profitálnak a háborúból. A drágábban eladható gázból ugyan igen – az USA GDP pár tized százalékának megfelelő nyereségről beszélünk. A háború által is gerjesztett infláció azonban kifejezetten káros az amerikai kormányzatnak – konkrétan a Demokrata Párt az egy hét múlva esedékes választásokon veszíti el a szenátusi többségét. Ebben pedig jelentős szerepe van a magas benzinárnak: ahogy nőtt a benzinár, úgy csökkent Biden (a demokraták) népszerűsége.

Ha viszont már a nyerteseket keressük, akkor itt egy lényegesen intelligensebb orosz-ukrán összeesküvés-elmélet – ami persze ugyanúgy köszönőviszonyban sincs a valósággal, mint az előzőek. Norvégia gázexportja éves szinten 100 milliárd dollár extraprofittal jár a megugró európai gázárak miatt. Ez a GDP-jük 20 százaléka és majdnem annyi, mint a magyar GDP. Meg már a vikingek is Európa fosztogatásából éltek. Csak most Putyint küldik a piszkos munkát elvégezni. Kiszervezték.

Ezen a héten Szabó László, duplanyugdíjas elnökünk volt a vendégünk, akivel beszélgettünk még az esésnek induló ingatlanárakról, a bundáskenyér-szingularitásról és Dr. House-ról. Azt az elnöki feladatot is megkapta továbbá, hogy mondjon valami pozitívumot az idei magyar gazdaságpolitikai ámokfutásról. De sikerült? Az adásból kiderül.

Jó szórakozást!

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kapcsolódó
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!