Olcsó a forint?

2022. szeptember 27. – 11:04

Balásy Zsolt
portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

A tőzsdék hatékonyan áraznak, minden benne van az árfolyamokban – szokták mondani.

Itt az emberek a pénzüket teszik a döntéseik mögé és aki alulinformált, azt hamarosan elsöprik a tájékozottabbak

– így szól a magyarázat.

Gondoljunk a lóversenyre, ami szintén egy olyan fogadási piac, ahol az emberek a pénzüket teszik a véleményük mögé. Ha ránézek a lovakra, fogalmam sincs, ki fog nyerni. De ha a fogadási piacon árazott esélyeket vizsgálom, rögtön tudom, hogy vannak-e kiugróan esélyes lovak és melyek azok. Aztán az adott futamban vagy bejön, vagy nem, amit az oddsok előre jeleztek, de a sportfogadást szervezők csak akkor maradnak életben, ha hosszú távon nagyjából eltalálják az esélyeket.

Hibák persze mindig lesznek. A kezdő állítás valójában inkább úgy igaz, hogy a piacok a legobjektívebben, tehát a leghatékonyabban áraznak. Egy tőzsdei befektetőnek a feladata a hibák, a félreárazások megtalálása és kijavítása – azaz segíteni a tőke hatékony allokációját. Keressük is rendesen, például alulértékelt eszközök vételével, bár jellemzően a hosszú távot vagyunk kénytelenek segítségül hívni.

A múlt vasárnap azonban a forint piacán váratlan lehetőség adódott arra, hogy akár már rövid távon keressünk a jobban informáltságunkkal, hiszen az EU-pénzekről szóló híreket itt, a tűzhöz közelebb talán jobban értjük a piacnál.

Hogy sikerült-e, az kiderül a HOLD After Hours e heti adásából, ahol vendégünk a Hold Alapkezelő befektetési igazgatója, Móricz Dániel. A forintpiac mellett beszélgetünk a kötvény- és részvénypiacok jövőjéről, a Porsche részvénykibocsátásról, de a betevő irodai alvásról is. Ráadásul a cenzúrázandó részt sem töröltük!

Jó szórakozást!

A szerző további cikkeit ezen a linken olvashatja.

HOLDBLOG

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!