A spekuláns állam

2022. szeptember 6. – 05:02

frissítve

Balásy Zsolt
portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

Általában elmondható, hogy ha a spekuláns szót látjuk leírva, akkor politikusok keresnek bűnbakot, nehogy bárki esetleg őket találja hibásnak. Valamiért. Így aztán meg lehet figyelni, hogy „spekulánsok” mindig olyankor vannak, ha politikailag kényelmetlen irányba mennek az árfolyamok. Tehát például az olaj árának emelkedése (vagy esése) attól függően lesz „spekuláció”, hogy az éppen nyilatkozó politikus egy olajexportőr, vagy importőr ország kormányában ül.

Mindez a következő ábráról jutott eszembe. Itt a holland gázpiaci árat látjuk, azt az árat, amin az európai államok (illetve az azt működtető politikusok), egymás elől vásárolták el az éppen érkező gázt. Miért volt az ijesztő emelkedés? És miért zuhan most már az ár? Kérdezhetnénk.

Mert a politikus is ember. És spekuláns. Amíg azt olvassa a címlapokon, hogy télen esetleg nem lesz gáz, addig kétségbeesetten vásárolja a gáztározókba, hiszen összerakta, hogy ha egyedül az ő országában nem lesz gáz, akkor elveszítette a választásokat. Az ár meg mindegy – nem a saját pénzéből fizet. Most viszont, amikor már azt olvassa, milyen jól állnak az országok a gáztározóik feltöltésével, rájön, hogy egyáltalán nem kell kapkodni a gáz vásárlásával. Az ár ennek megfelelően zuhanni is kezd.

Azt mondják, nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni, de ezt a mintát mintha láttam volna, nem is olyan régen. Csak lélegeztetőgépekkel. Mennyivel jobb, amíg csak a magánszféra spekulánsait kell elviselni: ők jellemzően a saját pénzüket kockáztatják a saját profitjukért.

Ahogyan lehet profitálni a gázár esésből témakör mellett az ingatlan-, a részvény-, a forint-, az esküvői- és a légzongora piac nyári eseményeit is kitárgyaljuk a HOLD After Hours podcastunk harmadik szezonjának nyitó adásában.

Jó szórakozást!

A szerző további cikkeit ezen a linken olvashatja.

HOLDBLOG

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!