Mit vegyek a szuperállampapír után?

2022. augusztus 25. – 10:21

Soós Péter
privát bankár, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

A szuperállampapírt anno kifejezetten a laikus lakosság bevonzására fejlesztették. Megszeretni borzasztó könnyű volt, hiszen majdnem minden tulajdonsággal felruházták, ami vonzó lehet egy állampapír-befektetőnek. Mára azonban már alacsonynak számító fix kamatozása miatt eljárt felette az idő és megfelelő helyettesítő nélkül rendkívül nehéz kérdés, hogy mire is érdemes lecserélni.

Sokan keresik azonban a választ a címben feltett kérdésre, ezért a HOLDBLOG-on két bejegyzésben jártam körbe a témát.

Az első részben azt fejtettem ki részletesen, hogy a kibocsátás pillanatában milyen különleges képességekkel bírt az eddigi talán legsikeresebb magyar lakossági államkötvény.

Amikor, 2019 júniusában a MÁP+, működését leíró „Nyilvános ajánlattételnek” nevezett dokumentumot elolvastuk professzionális kötvényportfólió-kezelőként is alig akartunk hinni a szemünknek. Az Államadósság Kezelő Központ minden olyan elemmel felruházta ezt az állampapírt, ami a laikus lakosságnak fontos lehetett. Gondolva itt

  • a piacinál messze magasabb kamatozásra,
  • a piaci ártól független garantált visszaválthatóságra,
  • az önmagába történő kamatos kamatfizetésre, ráadásul
  • mindezt adómentesen.

Ilyen a tökéletes lakossági állampapír. A kötvény elsöprő sikert aratott. Ez lett a magyar állampapírpiac svájci bicskája (minden igényre egyben nyújtott megoldást), de egyben kapudrogja és kemény drogja is, mivel az állampapírbefektetésre sokakat rászoktatott, de mára megfelelő alternatíva híján a legtöbbeknek komoly nehézséget okoz a papír cseréje. Ráadásul jó eséllyel nem is lesz ezúttal elég egy egyszerű csere. Aki maga akarja kezelni az állampapírportfólióját a „MÁP+ utáni időkben is”, annak fel kell szednie magára a kötvényportfóliókezelők eszköztárának és döntéshozási mechanizmusának egy igen komoly szeletét.

Ezért a HOLDBLOG-on megjelent cikk második részében azt mutattam be, hogy milyen mélységben található meg a most elérhető forintos állampapíroknál azok a tulajdonságok, amelyeknek a MÁP+ elsöprő sikerét köszönhette. Megadva azt is persze, hogy mire érdemes figyelni, amikor le akarjuk cserélni a szuperállampapírt. Bízom abban, hogy segíti majd ez az írás azok döntését, akik most új befektetési lehetőséget keresnek.

Előrebocsátom azonban, hogy a MÁP+-ról a leszokás a fentiek okán látványosan fájdalmasnak ígérkezik majd annak, aki nem professzionális állampapír-befektető. A „mit vegyek hát a szuperállampír után?” kérdésre a rövidválasz az, hogy mérlegelni kell a cikkben részletesen kifejtetteket, és annak fényében meghozni a legjobbnak vélt döntést.

A szerző további cikkeit ezen a linken olvashatja.

HOLDBLOG

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!