A legendás befektetők is megbotlanak – Warren Buffett a cipőn csúszott el

2022. augusztus 18. – 05:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még a részvénypiacok legendás alakjai is követnek el baklövéseket – ez az egyik legfontosabb tanulsága a „Nagy hibák” című, igen népszerű befektetési témájú könyvnek, amelyet az ismert és sikeres amerikai portfóliókezelő, Michael Batnick írt. Lévén tanulni mások hibájából érdemes, a HOLDBLOG-on fejezetekre – és így sztárbefektetőkre – bontva megjelenítettük a könyvet.

Egyik főszereplőnk Warren Buffett. A gyakran csak az omahai bölcsként emlegetett befektető nevét jó eséllyel még talán azok is hallották már, akik nem különösebben érdeklődnek a befektetések iránt. Nem ok nélkül…

„Buffett a legmeggyőzőbb hosszú távú eredménylistával büszkélkedhet mind közül, aki valaha is játszotta ezt a játékot. 1962 óta, amikor először vásárolt a Massachusetts állambeli New Bedfordban működő kis textilipari vállalat, a Berkshire Hathaway részvényeiből, a Dow Jones Industrial Average index 30-, a Berkshire Hathaway pedig 33 333-szorosára emelkedett”

– ahogy az Batnick könyvében olvasható.

Ennél jóval többet is megtudhatunk persze az omahai bölcsről a könyv róla szóló fejezetéből. Megismerhetjük gondolkodását, erényeit, hibáit és persze – ahogy arra Batnick könyvének címe utal – a nagy hibáját is.

Előzetesen annyit azért elárulunk, hogy ez a cég a Dexter Shoe Co. volt, amely ráadásul pontosan az a fajta vállalatnak ígérkezett, amit a Berkshire Hathaway annyira szeret: hosszú és nyereséges múlttal, maradandó márkanévvel és kiváló menedzsmenttel büszkélkedhet. Megéri elolvasni a róla szóló fejezetet!

Kedvcsinálónak itt talán még annyi: Buffett a Berkshire felett 1965-ben szerezte meg az irányítást. Ettől az időtől a részvény árfolyama 1 972 595 százalékkal, vagyis évi 20,8 százalékkal nőtt. Csak hogy érzékeltessük, mekkora teljesítmény ez: 10 000 dollárt 52 éven keresztül 20,8 százalékos kamatos kamattal fialtatva 185 131 161 dollárt kapunk.

Mielőtt pedig a ma mindenki által ismert vállalatfelhalmozó, népszerű milliárdos vált volna belőle, 1957 és 1969 között a részvénykiválasztás eme varázslója egy zárt befektetési társaságot vezetett. Ebben a 12 éves időszakban az általa elért bruttó hozam 2610 százalékot tett ki! Ugyanebben az időszakban a legnagyobb amerikai ipari cégek mozgását követő Dow 186 százalékkal erősödött.

Jó szórakozást!

A „Nagy hibák” fejezetei ezen a linken olvashatóak.

HOLDBLOG

A könyv magyar nyelven az A4C Books kiadásában jelent meg.
Magyar kiadás © A4C Books, 2020 Fordítás © Lénárt Szabolcs

Minden jog fenntartva.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!