Drága a menyasszony? Ársapkát rá!

2022. augusztus 16. – 05:07

frissítve

Balásy Zsolt
portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

Kínában elég laza szövésű a társadalombiztosítás hálója, ezért vidéken még mindig erős az a szokás, hogy – mivel a majdani feleség átkerül jövőbeni férje családjába, és ott gondoskodik majd az idősebb nemzedékekről – a vőlegény családja fizet a menyasszony családjának – mintegy majdani munkaereje ellentételezéseként.

A kormány korábbi népesedéspolitikával összefüggő intézkedései azonban durva torzulásokat okoztak ezen a területen is. A következményeket jól mutatja az alábbi ábra.

Kínában túlkoros nő szinte nincs, egy 25 éves egyedülálló férfi csillaga ugyanakkor nagyon gyorsan leáldozik. A menyasszonyárak pedig elképesztő ütemben száguldanak felfelé.

Persze vannak kínai hivatalnokok, akik úgy gondolják, hogy az állami beavatkozásból származó problémák kezelésére a legjobb megoldás a még több állami beavatkozás, úgyhogy egyes helyeken meglépték a nyilvánvalót: menyasszony-árkontrollt! Ha valaki a meghatározott összegnél magasabb árat kér, az emberkereskedelemnek minősül – mintha e tényállás az ártól függene.

  • Hogyan jutott el ide egy olyan ország, ahol a lánygyermekre nem is olyan régen még gazdasági csapásként tekintettek a családok?
  • Hol járnak most a menyasszonyárak Kínában?
  • Mennyiben maximálták a menyasszonyért kérhető összeget egyes tartományokban?

Kiderül a HOLDBLOG-on megjelent írásomból. Olvassák el!

A szerző további cikkeit ezen a linken olvashatja.

HOLDBLOG

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!