Bretton Woods 3 – a nyersanyag bizodalma

2022. április 24. – 06:51

Balásy Zsolt
portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

Bretton Woods (az első) a II. Világháborútól tartott 1971-ig. A dollár árfolyama és mennyisége az aranyhoz volt kötve, a devizák nagy része pedig a dollárhoz. Csak így nem lehetett rendesen pénzt nyomtatni, úgyhogy Nixon 1971-ben ezt felmondta és létrejött Bretton Woods 2. A világot elárasztotta a továbbra is nagy bizalmat élvező dollár, abban folyt a nyersanyag piac elszámolása, de még a globális hitelezés nagy része is.

2022-ben ez a bizalom elpárolgott. Valami megtört a világban, miután a fejlett világ a dollár megvonásával csapott vissza Putyinnak.

Kiderült, hogyan lehet a dollárt fegyverként használni.

Jó, ez azt jelenti, hogy inkább csak a szomszédos országokat lerohanni szándékozó országokban tört el az, ami eltört, de az is elég lehet nagy változásokhoz.

Használhatok-e továbbra is gondtalanul dollárt mindenre? Tarthatom a tartalékaim akár felét is dollárban?

Kínában vélhetően az a válasz, hogy nem. Talán néhány arab országban is.

Majdnem vendégünk, Pozsár Zoltán szerint ennek következménye az lesz, hogy a világ jelentős része visszatér a nyersanyaghoz kapcsolt devizákhoz, illetve magához a nyersanyaghoz (arany, réz, olaj, bármi, ami jól tárolható), mint értékmegőrzőhöz. A hit szerepét átveszi a vas (arany, réz, stb.), mert ezekben megmaradt a bizalom. Ez lesz Bretton Woods 3.

A valódi vendégünkkel, Szabó Lászlóval ezt a forgatókönyvet fogjuk kivesézni, de emellett lesznek érzelmek a ráció ellen, sőt, a húsvéti kalács drámai deflációja is előkerül.

Jó szórakozást!

A podcastban említett cikkek:

Jósolni nehéz

A HOLD After Hours korábbi adásai innen érhetők el.

A szerző HOLDBLOG-on megjelent bejegyzéseit itt olvashatja.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!