Oroszország nem hódítani, hanem győzni akar Ukrajnában

2022. január 30. – 06:56

Kiss József
privát bankár, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nem akar ukrán területeket elfoglalni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az orosz erők nem támadják meg Ukrajnát – mondta a Holdblognak adott interjújában Rácz András, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, történész, egyetemi oktató, Oroszország-szakértő.

Az, hogy a mostani konfliktusból lesz-e háború, véleménye szerint a következő néhány hétben dől majd el. A válasz a szakértő szerint jelenleg inkább igen, mint nem.

Az eddigi harcászati mozgások alapján arra lehet következtetni, hogy Oroszország nem akar nagy területeket elfoglalni Ukrajnában. A határok közelében állomásozó orosz harci alakulatok mögött nincsenek olyan erők, amik tartós megszállásra lennének alkalmasak. Ilyenek lehetnének például a nemzeti gárda egységei, de ezek nem, illetve csak kis számban vannak jelen az övezetben.

Attól azonban, hogy valaki nem akar területet foglalni, még támadhat – emelte ki Rácz András. Ezzel a célja az lehet, hogy vereséget mérjen az ellenségre, és az viselje ennek politikai következményét: belebukjon. Most ez látszik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, de a helyzet gyorsan változhat – tette hozzá.

A teljes interjú innen érhető el. A szakértővel az esetleges háború kirobbanásának esélyei mellett olyan kérdésekről beszélgettünk, mint

  • Van-e alapja annak az orosz állításnak, amely szerint 1990-ben, James Baker akkori amerikai külügyminiszter megígérte Michail Gorbacsovnak, az utolsó szovjet elnöknek, ha a két Németország egyesül, és Kelet-Németország beléphet a NATO-ba, a katonai szervezet felhagy a további, keleti irányú katonai bővítéssel?
  • Milyen érdekek befolyásolják Oroszországnak a posztszovjet térséggel kapcsolatos geopolitikai és stratégiai álláspontját?
  • Vannak-e Oroszországnak területfoglalási ambíciói?
  • Fenyegetésként kezeli-e Oroszország a NATO terjeszkedését?
  • Van-e esély a közeljövőben Ukrajna felvételére a NATO-ba?

A szerző további bejegyzései innen érhetőek el.

Holdblog

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!