Tényleg közeledik a kijózanodás kora a tőkepiacokon – Visszavágó ábra, törlesztésként a kétkedőknek

2022. január 27. – 05:02

Másolás

Vágólapra másolva

Két éve hallgatják az értékalapú (value) befektetők (szegények!?), mekkora hiba kimaradni abból a technológiai raliból, amit a pandémia idején láttunk a tőzsdéken. Két éve leboomereznek mindenkit, aki nem vásárol eszement értékeltségen Zoom, vagy Peloton, vagy Tesla, vagy ki tudja, milyen részvényeket. Nem csoda, hogy most, amikor eljött a kijózanodás ideje, készülnek a „visszavágó” ábrák is. (Aki rendszeresen hallgatja podcastjainkat – innen elérhetőek az adások – tudják, hogy a mi világunkban kik azok a boomerek és kik az avokádók. Aki nem, azok számára az egyszerűség kedvéért itt most annyit, Warren Buffett, egy igazi boomer.)

Nos, itt alább egy visszavágó ábra. A görbéhez tartozó hír pedig az, hogy a múlt héten a legendás értékalapú befektető Warren Buffett zászlóshajója, a Berkshire Hathaway kétéves teljesítménye behozta Cathie Wood, a technológia befektetők csillaga által indított ARKK alapét.

Miért érdekes ez?

Buffettet vélhetően senkinek sem kell bemutatni, a tőkepiacokon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ne figyeljenek arra, amit mond vagy tesz. (Erről itt elérhető például egy érdekes interjú, amely tavaly jelent meg a HOLDBLOG-on.)

Cathie Wood nevével ugyanakkor valószínűleg jóval kevesebben találkoztak még. Az ARKK alapot 2014-ben indította el. Ez első ránézésre egy szokványos technológiai szektorra fókuszáló ETF-nek (tőzsdén kereskedett alapnak) tűnhet, ennél azonban jóval merészebb: az alap azoknak a vállalatoknak a papírjaira pályázik, amelyek a saját területükön áttörő innováció lehetőségét hordozhatják. Ez röviden azt jelenti, hogy az ARKK olyan vállalatokba fektet, amelyek nagy lehetőséget hordoznak magukban, de ebből az aktuális (pénzügyi) eredményeken szinte semmi sem látszik. Ez a növekedési részvények világa. (A két világnézet – a növekedési és értékalapú befektetők – szemlélete közötti különbségről egy cikksorozatot is írtunk a HOLDBLOG-on, érdemes átböngésznie azoknak, akiket részletesebben is érdekel a téma.)

A választott stratégia azonban úgy tűnik Woodnak nem jött be. Az ARKK befektetői már most milliárdokat buktak, ennek ellenére Wood továbbra is rendkívül bizakodó: az eddigi teljesítmény ellenére kitart amellett, hogy alapja a következő időszakban 40 százalékos éves nyereséget hozhat.

Az ARKK alap felemelkedése és hanyatlása

Cathie Wood tevékenységéről és, alapjáról részletes elemzést írt kollégám a Holdblogon. Tanulságos történet. Olvassák el, megéri! Wood számos érdekes állítással is felhívta magára a figyelmet. Olyanokkal például, hogy

  • az értékalapú befektetések lehetnek buborékban, és nem az alapja által több százszoros árfolyam/nyereség mutató mellett forgó részvények.
  • a bitcoin árfolyama pedig szerinte elérheti a félmillió dollárt is.

Wood optimizmusa ellenére szerintünk érdemes arra figyelmeztetni, hogy a szélsőséges piaci mozgások sokszor nem a befektetők által várt irányba indulnak… és ahogy azt a feljebbi ábra szemléletesen mutatja: Warren Buffett cége hasonló eredményeket ért el, mint az ARKK, csak sokkal kevesebb kockázattal és stresszel.

HOLDBLOG

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!