Infláció… világvége?

2022. január 18. – 05:03

Balásy Zsolt
portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

1929-ben járunk, a makulátlanul csillogó cipők világában. Legalábbis ha a szerencsés rétegek cipőiről van szó. JFK papája, Joe Kennedy ehhez a réteghez tartozott, és mivel ott is akart maradni, megfogalmazta a cipőpucoló-indikátort: amikor a cipőpucoló fiú tőzsdei tippet ad neked, eljött az idő kiszállni minden részvényből.

A 90-es évek Budapestjén a cipőpucoló fiú szerepét a taxisofőrök töltötték be. Amikor ők tudták, hogy a BorsodChem-részvény duplázni fog, akkor tudni lehetett, hogy feleződik az árfolyam. Vagy mondjuk inkább úgy, JFK papája tudta volna.

A 2020-as években a globalizálódott világban, sok szempontból egy a tőzsdei esés és az emelkedés is. Sőt, a New York-i cipőpucoló és a budapesti taxisofőr is fuzionált a globális pizzafutárba. Vagy call-centeresbe. Vagy redditterbe. Mindegy, a lényeg, hogy mindenki tőzsdézik. Akkor itt a tőzsdei esés ideje! – mondaná a papa. Hiszen az inflációtól rettegő jegybankok abbahagyták a pénznyomtatást – tenné még hozzá.

De sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. A cipőpucoló-indikátorunk mérőműszere immár vagy egy éve biztosan kiakadt. Mivel az elején kevesen ismerték fel, hogy az indikátor így már használhatatlan, ezért egy – vagy inkább másfél – éve hallgatjuk a legrutinosabb befektetőket kihirdetni ez alapján (is) a világvégét, hogy aztán néhány hónappal később, néhány tucat százalék további emelkedés után látszólag rendületlenül újra és újra hirdessék... és újra és újra felnyársalódjanak a bikapiac szarvaira.

Évnyitó podcastünkben Móricz Dániellel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatójával beszéljük meg, hogy kinek áll a zászló a papák vs. redditerek küzdelmében; deresre húzzuk egymást és a jegybankokat; lesz sok infláció, buborék, sőt, befektetési ötlet, de a hallgatók fültanúi lehetnek a megalakuló hedge fund menedzser szakszervezet első lépéseinek is. Jó szórakozást!

A HOLD After Hours korábbi adásai innen érhetők el.

A szerző HOLDBLOG-on megjelent bejegyzéseit itt olvashatja.

HOLDBLOG

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!