Tankok helyett bitcoin

2021. november 4. – 05:00

Balásy Zsolt
portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

Argentína egy hülyeség. Messi nem, de a többi… bár őszintén szólva bármelyik országot említhettem volna, és ott még Messi sincs. Azért esett a választás szegény Argentínára, mert legutóbb, amikor valaki a bitcoin ellen kapálózott, akkor pont azt vágták a fejéhez, hogy annyi energiát fogyaszt, mint Argentína. Amely összehasonlítás mögött ott lapul az az állítás, hogy Argentína működése az értelmes, amire érdemes energiát költeni, de a bitcoin az egy hülyeség.

Mit csinál Argentína? Télen húsz fokkal melegebbre, nyáron ennyivel hidegebbre fűt és hűt; összevissza közlekedik; villanyfényes meccseket, szappanoperákat és egyéb tökfölösleges árucikkeket termel… Erre érdemes energiát pazarolni?! Szén-dioxidot eregetni? Legyünk nagyvonalúak, és legyen a válasz igen!

Bitcoin és fenntarthatóság

Vajon a világnak az lenne a legjobb, ha lekapcsolnánk a legnagyobb kriptopénzt működtető hálózatot? A kérdés természetesen sokkal bonyolultabb annál, hogy egyszerű válaszokat adjunk. Szabó Dávid, a Fizikus ezen a linken elérhető cikkében ezt boncolgatja.

Na, de akkor a bitcoinra is. Azt gyanítom, hogy akik a bitcoin energiafelhasználásába kötnek bele, azok nincsenek tisztában annak előnyeivel. Azt hiszik, nincs szükség még egy devizára, ami fizetőeszköznek silány, pláne, ha még egy argentínányit pazarol is.

Az ő figyelmükbe ajánlom azt a 21. századi jelenséget, hogy a világban már jellemzően nem más országoktól kell félni (ezek ellen jók például a tankok), sokkal inkább a sajátodtól (ezek ellen nem jók a tankok). Hogy csak olyan példákat említsek, amiben legtöbben egyetértünk, ilyen Venezuela, Szíria, Törökország, Fehéroroszország vagy Oroszország.

Vannak államok, amelyek kevésbé látványosan szipolyozzák ki a polgáraikat, így kevesebbeknek tűnik fel, de van olyan ismerősöm, aki azt sem szereti, ha politikusok csendben lehallgatják. Vagy ha jegybankárok tönkreteszik a pénzüket.

HOLD After Hours

A bitcoin értelméről, mohó politikai elitekről, kriptodevizákról és az élet egyéb fontos kérdéseiről korábban, ebben az adásunkban beszélgettünk sokat Szabó Dáviddal és Zsiday Viktorral.

Aha, tehát a feketegazdaságnak jó a bitcoin?! Betiltani! Jogos, de egy időben az autó is sokat segített a bankrablóknak. A készpénz az meg pláne. Ha illegális tranzakciókat akarok eltitkolni, akkor sokkal nagyobb csapás lenne, ha a készpénz tűnne el, mint ha a bitcoin. Valahogy mégse előbbi üldöztetik. Pedig még egy csomó energiát is pazarol.

A bitcoin egy előnye, hogy a saját állam „túlhatalma” alól ad egyfajta menekülési lehetőséget. Elhiszem, hogy erre sokak szerint semmi szükség. De sokak szerint szappanoperákra sem, mégse kampányolnak a megszüntetésük mellett, pedig mennyi energiát pazarolnak. Hagyjuk, hogy a piac döntsön, mire van szükség. Sokkal jobb ebben, mint a politikusok. És főleg elfogulatlanabb.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!