Hol vannak női mérnökök?

2021. szeptember 19. – 06:56

Balásy Zsolt
portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

Hol vannak a női mérnökök? – kérdezi Norvégiában a Telenor. És valóban, hol vannak? A zsigeri válasz, hogy hiszen el vannak nyomva, a társadalom a hagyományos női szerepekbe kényszeríti őket, az pedig nem a mérnök. Csak akkor azt gondolnánk, hogy azokban az országokban, ahol kevésbé vannak „elnyomva”, ott inkább mennének mérnöknek. De nem.

Az ábrán elég világosnak látszik a korreláció: minél kevésbé vannak „elnyomva” a nők, annál kevésbé mennek a STEM (tudomány, technológia, mérnök, matematika) területekre tanulni. Egy lehetséges magyarázat, hogy mivel az egyenlőbb társadalmakban megszűnik az a fenyegetés, hogy ha nem állsz nőként a sarkadra és mész el mondjuk programozónak, akkor örökre a férjedtől fogsz függeni, ezért a nők inkább mehetnek oda, ahova csak szeretnének – az pedig nem a mérnöki pálya.

Nos, többek közt ilyen kérdésekről vitatkozunk A HOLD After Hours podcastban Szabó Balázzsal amellett, hogy mehetnek-e még feljebb a részvények, hülyék-e az emberek, miért jó kidobni az elkészült ételt, és hogy miket köszönhetünk a multiknak. Jó szórakozást!

Az adásban megvitatott cikkek, ábrák és a podcastcsatornáink itt találhatók meg.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!