Ákos: Az én sikerem totál organikus, alulról jövő kezdeményezés

2024. október 22. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Ákos hosszú interjút adott a kormányközeli Indexnek, amelyben az új dupla albumát ért kritikákról fejtette ki a véleményét. A zenész külön kitért a nyíltan transzfób Kékből rózsaszín című dalára is, amelyben többek között arról énekel, hogy a nem nemcsak egy jelmez, „amit az ember levet vagy felvesz” vagy hogy „nem vált parancsszóra a kromoszóma”. Ákos a beszélgetés során elutasította a transzfóbia vádját, és hangsúlyozta, hogy ő a „normalitás védelmében” szólal fel, véleménye szerint a dal egy „kétségbeesett apa segélykiáltása” nyomán született.

„Ha én Napóleonnak képzelem magam, bevisznek a diliházba, de ha nőnek, akkor azt tisztelni kell?” – fejtette ki a véleményét Ákos, aki szerint az emberek lelki problémáin nem segít az, hogy elérhetővé váltak a nemi átalakító műtétek. Arról is beszélt az interjúban, ezekhez a műtétekhez „óriási üzleti érdekek fűződnek”. „Nevezhetnek, aminek akarnak, ezzel akkor sem fogok egyetérteni. De amúgy kit bánt, ha nekem személyesen ez a véleményem?” – teszi fel a kérdést a zenész.

Én konzervatív vagyok, pont

Az interjú során Ákos saját konzervatív nézeteire is kitért: „én konzervatív vagyok, pont” – szögezte le, de azt azért hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy ő bármely politikai erő érdekeit szolgálná. Úgy érzi, hogy jogában áll a saját lemezén és dalain keresztül kifejezni az őt foglalkoztató gondolatokat, és kikéri magának, hogy ezt a jogát bárki kétségbe vonja. A transzfóbiával és genderellenességgel kapcsolatos vádak mögött az „elnyomás gesztusát” látja, amelyet a totalitárius rendszerek sajátjának véli: „a nyilasok, a kommunisták, a nácik, a maoisták jelrendszere: nem tűrik az ellenvéleményt, kizárólag azt lehet gondolni, amit ők előírnak” – mondta Ákos az Indexnek.

Az interjúban szóba kerültek még az állami támogatások és a kormánypártokkal ápolt kapcsolata is. Egy kommentet idézve az újságíró felveti a zenésznek, hogy sokan azt gondolják, hogy „Ákos a NER s*ggét nyalja, és öntik rá a közpénzt”. Ákos erre úgy reagált, hogy hét miniszterelnök alatt is sikeresen szerepelt a hazai zenei életben, és nem a politikai rendszereknek, hanem a közönségének köszönheti a sikereit. Kiemelte, hogy ő volt a legtöbbször fellépő előadó az egykori Budapest Sportcsarnokban, és gyakran koncertezik a Papp László Arénában is. „Ezek után nyugodtan kijelenthetjük, hogy aki szerint az én sikerem a NER-nek köszönhető, az egyszerűen nem beszámítható” – teszi hozzá Ákos, aki úgy véli, hogy „az ő sikere totál organikus, alulról jövő kezdeményezés”.

Az interjú során szóba került az Ákosról készülő portréfilm is, amelyet a Nemzeti Filmintézet 229 millió forinttal támogat. Ákos szerint nincs semmi különös abban, hogy portréfilm készül róla, hiszen „nem ez az első eset a világon, hogy portrét forgatnak valakiről, aki hosszú ideje sikerrel van jelen a maga műfajában.” A zenész egyértelműen visszautasította azokat a kritikákat is, amelyek szerint a támogatások nélkül nem érte volna el a jelenlegi sikereit, és úgy véli, hogy a vádak politikai indíttatásúak.

Ákos Metropolis című dupla albumáról írt kritikánkat itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!