Oscar-kvalifikáló fesztivál lett a Friss Hús

2024. október 11. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Felkerült az Oscar-kvalifikáló fesztiválok listájára a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, mostantól a Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm és a Legjobb magyar animációs rövidfilm kategóriájában nevezhet filmeket – jelentette be közleményében a magyar filmfesztivál.

A fesztiválon díjazott filmek ezzel automatikusan jogosulttá válnak a nevezésre, lerövidítve az egyébként bonyolult és szigorú nevezési procedúrát. A Friss Hús ráadásul az első magyar filmfesztivál, amely a kvalifikálók közé került, a világ legrangosabb filmes szemléi – Velence, Cannes és a Berlinale – és olyan nagy presztízsű rövidfilmfesztiválok mellett, mint a Vienna Shorts vagy a Tokyo ShortShorts.

Az Akadémia indoklása szerint a listára olyan fesztiválok kerülhetnek fel, „amelyeket az Akadémia nemcsak az általuk kiválasztott filmek, hanem a nemzetközi filmkészítői közösség iránti folyamatos elkötelezettségük miatt is kiemelkedőnek tart.”

Deák Dániel, a Friss Hús alapítója és igazgatója az Akadémia döntésével kapcsolatban azt mondta, Oscar-kvalifikáló fesztiválként „még több nemzetközi figyelmet tudunk a magyar filmre, illetve magára a Friss Húsra is irányítani. Reméljük, ez a remek lehetőség lendületet ad a magyar animációs és élőszereplős rövidfilmgyártásnak, illetve a filmes tehetséggondozásnak.”

Mindez azt is jelenti, hogy következő Friss Húson a fenti két kategóriában díjazott filmek már jogosulttá válnak a 98. Oscar-díjra való nevezésre. A 13. Friss Húst 2025. május 29. és június 4. között rendezik meg a Puskin moziban. A szervezők azt írják, október 30-ig még fogadják a nevezéseket a FilmFreeway és a Shortfilmdepotfelületein.

A 2013 óta megtartott Friss Hús fesztivál indulása óta a legnagyobb magyar rövidfilmfesztivállá és az egyik legfontosabb hazai filmes eseménnyé nőtte ki magát. Itt tűnt fel például Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas filmje és Buda Flóra Anna Cannes-ban Arany Pálmát nyert animációja, a 27. A 2024-es versenyprogram legizgalmasabb filmjeiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!