Már fogkefén, floppylemezen és egy plüssmacin is meg lehet hallgatni a Green Day legjobb lemezét

2024. október 10. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

Idén harminc éves a Green Day egyik legfontosabb és a rajongók által talán legmagasabbra értékelt lemeze, a Dookie. A jubileumot megünnepelve a zenekar újra kiadja a lemezt, de egy jó adag iróniával élve nem a megszokott formátumban dobják újra piacra a projekt dalait. Mint a Stereogum írja, az album minden egyes számához rendelt egy-egy régi, zenélő tárgyat a zenekar, amik valamilyen formában lejátsszák a dalaikat.

A termékek között találni fogkefét, floppylemezt, egy plüssmedvét, egy Gameboy-kártyát, egy éneklő halat és más régi elektronikai eszközöket, amiken jó esetben senki nem hallgatna zenét.

„Amikor egy album olyan nagy mérföldkőhöz érkezik, mint a 30. évforduló, általában újrakeverik és kiadják a megszokott formátumban. De a Dookie nem egy megszokott album” – írják a weboldalukon.

A provokatív projektet a Green Day a Los Angeles-i BRAIN művészeti stúdióval közösen alkotta meg. „Dookie Demastered: 15 szám. 15 formátum. Úgy, ahogy soha nem kellett volna hallani. 30 évvel később” – olvasható a Green Day friss X-bejegyzésében.

Az újrakiadás az ilyenkor megszokott „remastered” helyett tudatosan a „demastered” nevet viseli: a zenekar ahelyett, hogy felfejlesztette (és újravette) volna a lemezt, inkább visszafejlesztette azt. „Ahelyett, hogy mindent kijavítunk, és finomítunk a dinamikai tartományokon, a Dookie ezen változatát aprólékosan megcsonkítottuk, hogy megfeleljen a kompromisszummentes, alacsony minőségű formátumoknak, a Gameboy-kártyáktól kezdve az üzenetrögzítőn át a fogkefékig. A hallgatási élmény páratlan” – magyarázzák a közleményükben, őszintén és cinikusan utalva arra, hogy néhány konkrét versszak és a dalok hallgathatósága is a koncepció áldozatául esett.

Az NME összeszedte, melyik termék melyik dalt játssza le: a Having A Blast floppylemezről hallgatható, a Chumpot a Ruxpin márkájú éneklő Teddy mackó-, a Pulling Teeth című dalt pedig stílszerűen az elektromos fogkefe játssza le. A Coming Clean röntgenfilmekből készült gramofonfelvételként vásárolható meg, az All By Myself pedig egy csilingelő zenedoboz segítségével hallgatható. A pakk részét képezi még egy egy mini cédélejátszó és egy mára szinte elfeledett HitClip-lejátszó is.

A „Dookie Demastered” termékeit sorsolás útján szerezhetik meg a rajongók az erre létrehozott weboldalon. A sorsolás október 11-én pénteken 11 órakor ér véget.

A Green Day idén januárban jelentette meg legújabb lemezét Saviors címen. A lemez kapcsán hosszan írtunk arról, hogy a régi lemezeik – köztük a Dookie – B oldalas dalai is jobbak voltak annál, amit a zenekar az elmúlt 20 évben produkált. Ezeket a régi gyöngyszemeket külön lejátszási listán is összegyűjtöttük, ami alább hallgatható meg.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!