Damu Roland kiakadása inkább tragédia, mint vidám történet

2024. szeptember 25. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar tévézés egyik – ha nem a – legemblematikusabb két perce minden bizonnyal a YouTube-on csak damu roland részegen balhézik hal a tortán (korábban: Damu Roland kiakad) címen megtalálható videó. A rövid jelenetben Damu Roland felháborodik azon, hogy versenytársai szavazásra buzdítják, hogy eldöntsék, ki nyerte a főzős reality adott hetét.

Az adás és így az ikonikus jelenet 2009-ben látott napvilágot, tehát idén 15 éves, az elmúlt másfél évtizedben pedig újra és újra felfedezte magának a magyar internet. A Damu Roland kiakadnak létezik a magyar Himnuszra áthangolt verziója, lefordították japánra, de volt, aki playlistet készített belőle. Az elmúlt időszak zenei MI-boomjának következtében pedig természetesen megjelentek a különböző MI-feldolgozások is, a mém pedig sokadik reneszánszát éli manapság is.

A legendás epizódot hétfőn és kedden vetítették le a Turbina nagytermében egy új, Műsorklub című rendezvénysorozat részeként. A sorozat két szervezője Hajmási Péter és Fazakas Lőrinc, akik mindketten rendezéssel foglalkoznak. Fazakas azt mesélte a Telexnek az ötletéről, hogy „észlelt egy viszonylag nagy piaci rést abban, hogy a 2010 előtti tévéműsorokról nagyon nem beszélünk, vagy nem beszélünk komolyan, és tök jó lenne ezeket górcső alá venni”.

„Tudtam, hogy cigány vagy, baszd meg!”

Az eseményre napok alatt elfogytak a jegyek, így rendeztek még egy vetítést, ami szintén azonnal betelt, összesen tehát több mint háromszáz embert érdekelt Damu Roland kiakadásának teljes története. Mindkét eseményen ott volt ráadásul az epizód egyik vágója, Vajgel László is, aki sok minden más mellett azt is elmondta, hogy habár azt álmukban sem gondolták volna, hogy az epizód és a jelenet ekkorát fog szólni, azt „láttuk, hogy ez nem olyan lesz, mint eddig. A forgatás után az hangzott el, hogy

baszd meg, ez durva volt.”

Vajgel (aki a forgatáson nem volt ott), úgy emlékezik vissza a legendás epizódra, hogy a stáb csitítani próbálta Damut, aki azonban egy ponton teljesen elborult. Ez azért érdekes, mert Damu később azt nyilatkozta a jelenetről, hogy a TV2 megheccelte, hergelte őt, sőt arról is lehetett hallani, hogy a csatorna a szereplők szájába adta a mondatokat. Ezeket Vajgel következetesen cáfolta, tudomása szerint a stáb meg akarta nyugtatni Damut, akinél ez olaj volt a tűzre, és ahogy a videón is látható, a kiakadás egészen konkrétan a stábnak szólt.

Az epizód, sőt az egész hét durva kanyarokat vett, a négy versenyző (Damun kívül Varga György „Győző”, Kelemen Anna és Szentgyörgyi Rómeó személyi edző szerepeltek a műsorban) egészen gátlástalanul viselkedett egymással. Kelemen máig tisztázatlan okokból nem jelent meg Damunál a hétzáró vacsorán, így amikor Varga és Szentgyörgyi megérkeztek, hárman táncoltak a meghívott zenészek előtt, Damu pedig ekkor már ott tartott, hogy azt mondta Vargának,

„tudtam, hogy cigány vagy, baszd meg!”.

Damu és akkori barátnője, Palácsik Tímea (később Vajna Tímea) útja a bevásárlás előtt egy kocsmába vezetett, ahol ittak egy sört, majd Damu végig sörözött a főzés közben is, a vendégekkel pedig pálinkázni kezdett. Ettől hamarosan annyira részeg lett, hogy Varga pót-Kelemen Annaként hívott feleségére is rányomult, a később szintén az asztalhoz hívott Palácsikot pedig az egész adás alatt úgy ugráltatta, mint a komornyikját.

Damu és az erőszak

Az epizódban látottak és Damu életének ismerete alapján azonban egyértelmű, hogy amit látunk, az bármennyire is viccesen trash, valójában végtelenül szomorú. A forgatás idején két eljárás is folyt Damu ellen párkapcsolati erőszak miatt, a következő évben pedig Palácsik bántalmazása és megerőszakolása miatt vették őrizetbe, amiért később 6 év börtönbüntetést kapott, amiből végül 2 év 3 hónapot ült le. Utólag még nyomasztóbb tehát az is, hogy Damu Vargával és feleségével is többször arról viccel, hogy ha valamelyikőjük nem viselkedik jól, a másik megüti, vagy megveri, sőt Damu a felvezető videójában egészen konkrétan kick-boxol.

Vajgel erről azt mondta, a TV2 tudott arról, hogy Damu erőszakos, mégis meghívták, ami egy produceri-szerkesztői döntés volt. Az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) egyébként 9 millió forintra büntette a csatornát az epizód miatt, a hírhedt monológ pedig állítólag a Damu elleni erőszakper vádiratában is szerepelt. Vajgel arról is beszélt, hogy (ahogyan az az adásban és a jelenetben is elhangzik) Damu már szerepelt a Hal a tortánban, sőt meg is nyerte. A Damunál forgó adásból a vágó csak annyira emlékszik, hogy abban „Roland megpróbálta megdugni Dér Henit”.

Ami azonban egészen megdöbbentő, az ennek a csupán kétperces jelenetnek az utóélete. A közönség egészen elmerült a Damu-univerzumban, többen öltönyben és nyakkendőben érkeztek a jeles eseményre, és olyan kérdéseket tettek fel, amik még Vajgelt is meglepték. Az egyik ilyen például az volt, hogy létezik egy olyan pletyka, ami szerint leforgott egy verzió, amiben Szentgyörgyi nyer, de ezt a csatorna végül elvetette, és inkább felvették a balhét. Vajgel szerint nem történt ilyen.

Damu monológja egészen elképesztő módon vált közösségkovácsoló erővé. Amikor először megérkeznek a cigányzenészek (akik, mint tudjuk, 260 kilométert utaztak), és Damu a kamerának beszélve elmondja, hogy az ország legjobb prímásával és billentyűsével van dolgunk, akik legalább 240 kilométert utaztak, a közönség üdvrivalgásban tört ki. A legnagyobb katarzis viszont természetesen a monológ elhangzását követte, többen Damuval együtt mondták a sorokat, mindenki tapsolt és röhögve ujjongott.

A konklúzió azonban inkább keserédes, hiszen azt Vajgel is elmondta, hogy egy ilyen műsor és jelenet ma már nem kerülhetne adásba, „ebben a formájában legalábbis biztos nem”. A beszélgetés alatt sok mindenki felelőssége felmerült, az egyik nézői kérdés konkrétan azt feszegette, hogy a TV2 miért nem segített egy nyilvánvalóan beteg színészén. Damu 12 évvel később hunyt el hosszú betegség után, miután kiderült, a gyógyszereinek kiváltása is anyagi gondot okoz neki.

Nehéz kérdés az is, hogy pontosan mi miatt tudott Damu kirohanása ekkora mémmé válni. Hajmási szerint „ahogy minden mémnél, ennél is az a helyzet, hogy a kontextusból kiragadott jelenettel van dolgunk, ami köré így bármilyen kontextust teremthetünk”. Egy viszont biztos, Damu Roland kirohanása az egyik legnagyobb magyar tévétörténelmi pillanattá és internetes mémmé alakult 15 éves története alatt, de mint minden hasonló esetben, a dolog háttere itt is sokkal árnyaltabb, mint hogy „kinek van igaza, gyerekek”.

A Műsorklub következő beszélgetésének témája a Szexi vagy nem? lesz.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!