Kiborult Kokó Balázsék műsorában Imane Helif miatt

2024. augusztus 12. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Felindult állapotban beszélt Kovács Kokó István az állítólag XY kromoszómákkal született női olimpiai aranyérmes algériai ökölvívóról, Imane Helifről hétfőn reggel, Sebestyén Balázsék műsorában a Rádió1-en. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar ökölvívó sérelmezte, hogy szerinte Sebestyénék megvédték Helifet, akinek bevallása szerint látta a teszteredményeit, és valóban XY kromoszómákkal rendelkezik.

Kokó szerint a szabályozás rossz, és ha valaki nőnek vallja magát, de alacsony a tesztoszteronszintje, akkor indulhat az olimpián, gendertesztet pedig nem kérnek, holott az XY kromoszóma bizonyos sportágakban előnyös fizikai tulajdonságokkal járhat az adott versenyző számára. Kokónak Sebestyénék azt mondták, indulatos, ami miatt sajnos „nehezen megy át az üzenet”, amit szeretne elmondani, Ráskó Eszter pedig azzal keverte le a hívást, hogy rövidesen visszahívják, akkor pedig megcsinálnak majd együtt egy légzőgyakorlatot is.

Később vissza is hívták, ahol Kokó biztosította őket, hogy nagyon nyugodt, csak rettenetesen zavarja, hogy mindig ugyanazokba a falakba ütközik, akárkivel beszél a témáról. A tesztet, mondta, azért nem publikálták, mert személyiségi jogokat sértene, amúgy szerinte azt nem orosz, hanem isztambuli labor végezte el.

Sebestyén kitért arra, hogy szerinte az egykori ökölvívó úgy ábrázolta Helifet, mint egy férfit, aki bemegy nőket verni – csakhogy korábban Helifet már több nő is megverte. Erre Kokó azt mondta: „Képzeld, milyen gyenge férfi lehet, ha ő egyébként férfi, amikor nők meg tudták verni.” Az olimpiai bajnok magyar ökölvívó amúgy azt mondta, ezek számára megfejthetetlen dolgok, ráadásul 2020-ban még nem is volt ennyire jó bunyós. Kokó amúgy azt is megjegyezte, hogy szerinte Helif kifejezetten vigyázott a vele megmérkőző Hámori Lucára.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!