Az influenszer háziasszonyok élete közel sem annyira mesés, mint ahogy az a TikTokon látszik

Legfontosabb

2024. augusztus 4. – 10:40

Az influenszer háziasszonyok élete közel sem annyira mesés, mint ahogy az a TikTokon látszik
Fotó: ballerinafarm.com

Másolás

Vágólapra másolva


Az internet napról napra egyre feltűnőbben aggódik Hannah Neelemanért, miután megjelent vele egy interjú a brit Timesban. Neeleman a Ballerina Farm alapítója és az úgynevezett tradicionális feleségtípusok királynője, aki egy kivétellel fájdalomcsillapítás nélkül szülte meg mind a nyolc gyermekét és szépségversenyeken szoptatja a gyerekeit. Az, hogy ez a nőiesség új erőt adó modellje, vagy csak egy hatalmas pofon a feminizmusnak, az még egyelőre erősen kérdéses. Na de mi is az a Ballerina Farm, amely körül óriási balhé van kirajzolodóban.

Hannah Neeleman a Ballerina Farm brand arca, egy 34 éves mormon és egykori balett-táncosnő, aki a közösségi médián keresztül vált trad wife-influenszerré, ami magyarul kb. annyit tesz, hogy a hagyományos feleségszerepet ünnepli online felületeken. Neeleman ultra esztétikus amerikai vidéki életet bemutató tartalmakat kínál 9,1 millió követőjének az Instagramon, 7,5 milliónak a TikTok-on és 1,6 milliónak a YouTube-on, vagyis kifejezetten népszerűnek számít. Gingham-ruhák, kovászos kenyerek, 18 millió forintos antik sütő, na meg a nyolc kisgyermek, akik egy 328 hektáros Utah állambeli farmon szaladgálnak, amelyet férjével, Daniel Neelemannel közösen vezetnek. Ez mind nagyon jól hangzik, de

ebben az influenszerkultúrában már párszor kiderült, hogy nem minden olyan virágillatú és idilli, mint ahogy azt tálalják a közösségi médiában.

Hannah és Daniel Neeleman tündérmesébe illő farméletét olyan megosztó esetek árnyékolják be, mint például az, hogy 12 nappal szülés után már egy szépségversenyen kellett részt vennie férje nyomására. A Timesnak adott interjú után tűntek fel sokaknak igazán ezek a red flagek, és hatalmas visszhangot keltettek az interneten.

Az interjúból kiderült, hogy kapcsolatuk szokatlanul gyorsan alakult ki Daniel erős nyomulásának köszönhetően. Egy egyetemi kosárlabda meccsen találkoztak először, majd az első „randevújuk” egy JetBlue járaton volt, köszönhetően a férfi családjának, akik a légitársaság tulajdonosai, így a leendő menyasszonya tudta nélkül tudott mellé jegyet venni, amikor kiderítette, hova utazik. Sokak szerint Daniel fejében Hannah már akkor potenciális feleségként élt, és emiatt céltudatosan közelített hozzá. Alig két hónappal később már oltár elé álltak, és három hónappal az esküvő után Hannah már az első gyermeküket várta.

Hannah az interjúban bevallja, hogy nem ez volt az eredeti terve, és így nyilatkozott a Timesnak: „New York volt a célom. 17 évesen költöztem el otthonról, és annyira izgatott voltam, hogy oda költözzek, és egyszerűen imádtam azt az atmoszférát, ami ott körbevett. Balerina akartam lenni, és jó balerina is voltam” – és azt is hozzátette, hogy akkor még úgy gondolta, egy évig minimum randizniuk kell a házasságig, hogy befejezhesse a Julliardon elkezdett balettiskolát. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Julliardba nem akárki kerül be, a világ legjobbjaiból is csak a legjobbak, úgyhogy ez elárulja azt is, hogy ez nem csak egy hobbi volt számára, hanem az álma, ráadásul fényes jövő állt előtte, mielőtt a férfi ultimátumot adott neki.

„Daniel azt mondta, ez nem fog működni, most kell összeházasodnunk'” – magyarázta Hannah. „A házasságunk első néhány éve nagyon nehéz volt, sok áldozatot hoztunk” – folytatta. „Feladtam a táncot, ami iszonyúan nehéz volt. Feladsz egy darabot magadból” – nyilatkozta az interjúban az asszony.

A cikk alapján egyértelmű, hogy Hannah vágyai és igényei gyakran háttérbe szorulnak a Neeleman háztartásban. Daniel a nagy nyugati vadonban akart élni, így hát ott élnek, ő farmot akart, így hát farmot vezetnek, szereti a heti egyszeri randevús estéket, így hát elmennek. Nem akart dadákat a házban, így nincsenek is (csak bébiszitter ha elmennek heti egyszer randizni), a háztartás szintén teljes mértékben Hannah irányítása alatt áll. Az egyetlen helyiség, amelyet Hannah sajátjának szánt – egy kis pajta, amelyet balettstúdióvá akart átalakítani – végül a gyerekek tanterme lett.

Az általános vélemény online leginkább az, hogy mindaz parasztvakítás, amit a család a Ballerina Farmon közvetít a nézőinek. Hogy minden könnyű, és gyönyörű, miközben valójában Hannah Neeleman lassan halálra dolgozza magát, hogy gondoskodjon a gyerekekről és influenszerként szerepeljen minden külső segítség nélkül, ami sokszor fizikailag és mentálisan is súlyosan megterhelő számára.

Hannah és Daniel sokszor hangoztatják, hogy csapatként dolgoznak együtt, de sok ember számára egyértelműen Hannah felelős a munka nagyobb részéért, és sokszor annyira kimerült, hogy az ágyból sem tud kikelni. A felháborodást az keltette főleg, hogy a segítséget igenis tudnák finanszírozni, de a férje, Daniel nem engedi, hogy a látszatból ez kicsit is elvegyen. A kommentelők szerint Hannah igényei egyáltalán nincsenek figyelembe véve, születésnapjára sem a régóta vágyott görög nyaralást kapta, hanem egy úgynevezett tojáskötényt, amiben könnyen szállíthatja a tyúkólból a tojásokat a konyhába.

A Times cikkének szerzője, Megan Agnew a TikTokon azt is kifejtette, hogy a remélt Hannah-val való interjú helyett inkább Daniel volt a mozgatórugója a beszélgetésnek, nem igazán engedte Hannah-t beszélni a jelenléte nélkül,

Hannah hangjában meg mélységes szomorúságot vélt felfedezni, amikor az idejekorán véget ért balettkarrierjéről beszélt.

Sokan gondolják úgy, hogy Hannah egy abuzív kapcsolatnak, és az intenzív mormon neveltetésnek köszönhetően került be egy olyan spirálba, amiből már nem nagyon tud kijönni, és kommentelők ezrei fejezik ki sajnálatukat azzal kapcsolatban, hogy Hannah nem áll ki magáért, és viszi véghez az álmait. Nehéz igazságot tenni, talán nem is kell, de a jelenség maga igazán érdekes, hogy egy feministáktól hemzsegő, elfogadásra és egyenlőségre buzdító TikTok-on tájékozódott társadalomban hogyan is csapódik le Hannah története, és indít el aztán egy láncreakciós diskurzust online.

Az online felzúdulás óta Hannah is reagált, aki a Times cikkét a családjával és házasságával szembeni támadásként jellemezte, és megdöbbentette, hogy a cikknek olyan éle lett, hogy őt elnyomja a férje. Szerinte ilyenről szó sincs, és a cikk szerzője előre eldöntötte, hogy ezt az álláspontját fogja bemutatni az interjúban. Hozzátette még, hogy számára csak isten és a család számít, és élete legboldogabb pillanata volt, amikor hozzáment a férjéhez. Azt is kiemelte, hogy mindent együtt csinálnak, tehát ugyanúgy társtulajdonosok a Ballerina Farmban, mint ahogy mindketten pelenkázzák a gyerekeiket. Végül azt is megjegyezte még, hogy nem igazán tud azonosulni a trad wife besorolással, mert ugyan tradicionálisak abban a tekintetben, hogy egy férfi és nő alkotja a házasságukat, vannak gyerekeik, de közben olyan úton haladnak sokszor, amelyen eddig mások nem.

„Éppen ezért nem tudok teljesen azonosulni azzal, hogy én egy tradicionális női szerepet töltenék be”

– mondta az ügyre reagáló másik posztjában.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!