Sam Smith is felkerül a londoni Nemzeti Arcképtár falára

2024. augusztus 1. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Sam Smith Gloria címet viselő portréja is helyet kapott a londoni National Portrait Gallery falán, írja az Euronews. Az ötszörösen Grammy-díjas énekes-dalszerző képét a „History Makers” nevet viselő kiállításon lehet megtekinteni, amely a brit kortárs kultúra legbefolyásosabb alakjait sorakoztatja fel. Az énekes már Instagram-oldalán is közzétette a képet, amelyet Pierre Commoy és Gilles Blanchard francia művészpáros készített.

A festmény bőven számíthat kritikákra a konzervatívabb szakértőktől, ugyanis az explicit és szexuálisan túlfűtött fellépéseiről, valamint LMBTQIA+ szerepvállalásáról is ismert Smith portréja a III. Károly királyt és a Katalin walesi hercegnét ábrázoló festmény mellett fog lógni.

A képet jegyző művészpáros ráadásul már korábban is váltott ki éles vitákat. 2012-ben például Ausztriában keltettek felháborodást, amikor a „Vive la France” című munkájukat nagy méretű utcai plakátokon mutatták be a bécsi Leopold Múzeumban megrendezett Nackte Männer (Meztelen férfiak) című kiállítás reklámjaként. A kép három különböző etnikumú meztelen francia labdarúgót ábrázolt – kitakarás nélkül. A duó az évek során már több kulturális ikont formázott meg, köztük Andy Warholt, Tilda Swintont és Jean-Paul Gaultiert is.

„Évek óta csodálom Pierre és Gilles gyönyörű munkáit; az olyan ikonokról, mint Jean Paul Gaultier és Marc Almond készített hihetetlen portréik valóban ikonikusak, és az, hogy nekik pózolhattam, egy valóra vált álom volt.” – mesélte Smith. Az énekest ábrázoló „Gloria” mellett más újdonságok, így Harry Styles, Doreen Lawrence bárónő és Peter Tatchell, a Pride In London társalapítójának portréi kikerülnek a londoni Nemzeti Arcképtár falára.

Sam Smith egyébként a National Portrait Gallery mellett az idei Sziget lineupján is helyet kapott – augusztus 11-én vasárnap, Janelle Monáe után lép a fesztivál nagyszínpadára.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!