A felnőtt kölyök is megérkezett a hazai hiphopba

2024. június 26. – 07:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex After albumkritikáiban az elmúlt hetek magyar lemezmegjelenéseiből válogatunk. A korábbi lemezkritikáink itt érhetők el.

Gently Da Spittah': Adult Kid (7/10)

Sokan ismerjük az érzést, amikor egy gyerek-, vagy tinifejjel kitalált felhasználónév, esetleg email cím miatt felnőttként vicces szituációkba ütközünk. A fiatal rapper, Gently Da Spittah’ valószínűleg ugyanígy járt, de a nehezen értelmezhető művésznév egy karakán hangú és flow-jú rappert, az Adult Kid (ami magyarul felnőtt kölyköt jelent) pedig egy remek underground hiphopalbumot rejt.

Udvarias köpködésről szó sincs, lendületes kétnyelvű dalokról annál inkább. A társadalomkritikát és a mindennapi élet nehézségeit kellő szemtelenséggel elreppelő fiatal alá remekül passzolnak a boombap beatek, amik annyira autentikusak, hogy az embernek kedve támad rájuk metrókocsikra tagelni vagy breaktáncversenyre nevezni. Jópofa fűszer az angol nyelv használata is a lemez második felén, a sokszor tárgyalt hunglishnek az Adult Kiden nemcsak azért nincs izzadtságszaga, mert Gently és a meg nem nevezett többi rapper abszolút autentikusnak hat a kiejtés miatt, hanem azért sem, mert nem kétnyelvű szavak keverednek a dalszövegekben.

Az Adult Kid azonban mindent összevetve „csak” egy zsánerlemez, ami a minimális nyelvi játékot leszámítva semmi újdonságot nem nyújt. Ez persze nem olyan nagy probléma, annál is inkább, mert egy bőven feltörekvő fiatal rapperről beszélünk, akinek tökéletes hosszúságú, szűk fél órás lemeze lelkesen végigbólogatható, rávilágítva, hogy érdemes lesz odafigyelni rá a továbbiakban is.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!