Több mint félmilliárdos állami támogatással készülhet el a budapesti taxis hiénákról szóló film

2024. június 21. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptemberben kezdik forgatni a Hiénák című televíziós játékfilmet, amely a tervek szerint 2025 végére készül el. A film gyártását a Nemzeti Filmintézet (NFI) 542 millió forinttal támogatja – írja az NFI közleménye alapján az MTI.

A Hiénák „sok humorral átszőtt filmdráma, amely a köznyelvben csak hiénákként ismert budapesti taxisok között játszódik, több egymásba fűzött szálon futó történetből áll, hősei egyszerű, hétköznapi kisemberek”. A film ötletgazdája és rendezője Freund Ádám, akinek ez lesz az első nagyjátékfilmje. Freund Szabó Ivánnal (Viharsarok, Az állampolgár) közösen jegyzi a forgatókönyvet is.

A rendező korábbi rövidfilmjét, a Földiek című szürreális családi sci-fit 2017-ben diák-Oscar-díjra is jelölték, a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon pedig fődíjat nyert.

Freund Ádám és Cservák Zoltán a Földiek forgatásán – Fotó: Meister Natália
Freund Ádám és Cservák Zoltán a Földiek forgatásán – Fotó: Meister Natália

A Hiénák főbb szerepeiben Pál Emőke, Rába Roland, Ferenczi Gábor és Ionescu Raul lesznek láthatók.

Az NFI tavaly szeptemberben 15 milliós támogatást ítélt meg a Hiénák gyártásának előkészítésére, a Hvg.hu beszámolója szerint márciusban a film producere létre is hozta a gyártáshoz szükséges projektcéget, a Hiénák Film Kft.-t. A cég alapítója a Lupa Pictures tulajdonosa, Iványi Petra, aki tavaly nyáron bemutatott, bő százmilliós állami támogatásból készült Cicaverzum producere is volt.

A film készítőinek sajtóközleménye szerint a film szereplői

„egyszerre szeretetreméltóak és önzők, akik utasaik legpofátlanabb átverésétől sem riadnak vissza. Ám amikor egyikőjük váratlanul lesérül, és a kényszerhelyzet miatt a félénk, áldozatkész felesége lesz kénytelen a taxiba ülni, a közösség élete felbolydul”.

„A történet több szemszögből játszik el a gondolattal, hogy mi történik, ha a mindennapi rutinunk részévé válnak az apró csalások és hazugságok, és barátságokba, házasságokba, párkapcsolatokba szivárognak be. A hazugság többféle árnyalatával foglalkozik: csalással és megcsalással, árulással, valamint önigazolással / önbecsapással – mindezt egy lendületesebb történetben, kemény, fekete humorral. Szerettem volna egy olyan történetet első filmnek, amelyben komplex, bonyolult figurák kifejezetten nagy íveket járnak be. Sűrű dialógusú, színész- és karakterközpontú film lesz, nagyon nagy hangsúlyt fektetve a színészi játékra” – idézi a közlemény Freund Ádámot.

Az NFI emellett négy másik televíziós alkotás támogatásáról is döntött.

A magyar Walt Disney – Dargay Attila portréfilmje címmel készülhet dokumentumfilm Ballai András rendezésében. Az alkotás a Vuk, a Lúdas Matyi, a Szaffi és megannyi legendás, örökéletű animációs film alkotójának állít majd emléket. A portréfilm az NFI 25 millió forintos támogatásával készül.

A Fulladás című játékfilm főhőse „egy intenzív osztályon dolgozó orvos, aki nap mint nap életről és halálról dönt, segíti a gyógyulást, enyhíti a szenvedést és biztosítja a méltóság megőrzését. A koronavírus-járvány felforgatja az orvos életét, akinek végzete a jelleme és választott hivatása lesz”. A filmet Vámos Zoltán orvos, filmrendező rendezi, az NFI 450 millió forintot adott rá.

Flódni címmel rendezhet kísérleti rövidfilmet Kenéz Ágoston, az alkotás egy idős házaspár történetét meséli el bábokkal. „A házaspár 50 év óta egyetlen éjszakát sem töltött egymás nélkül, ezért amikor a feleség kórházba kerül, a férj nem tud aludni. Mindennap meglátogatja feleségét, abban a reményben, hogy végre felébred és elmehetnek együtt a cukrászdába”. Az NFI 12,6 millió forintos támogatást ad a projektre.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!