Megvan az idei év legkaotikusabb magyar hardcore lemeze

2024. június 20. – 05:04

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex After albumkritikáiban az elmúlt hetek magyar lemezmegjelenéseiből válogatunk. A korábbi lemezkritikáink itt érhetők el.

Norms: 100% Hazaárulás (8/10)

A hardcore az utóbbi években sosem látott népszerűségnek örvend. Azonban a műfaj mainstream rétegei alatt bújik meg az, amitől a hardcore punk végtére is hardcore punk, például a hazai DIY színtér egyik legrégebbi és színterén belül legsikeresebb zenekara, a harmadik nagylemezét kiadó Norms.

A recept a 100% Hazaáruláson sem változott a Hülye hardcore és a Háború és fű című albumokhoz, vagy a többi EP-hez és kislemezhez képest. A hangsúly továbbra is a káoszon és a kakofónián van, a hangszerek sokszor mintha teljesen különböző irányokba tartanának, hogy aztán mégis egészet adjanak ki, miközben az ének kérlelhetetlenül darálja az egyszerre apokaliptikus és társadalomkritikus szövegeket.

Az album hangzása még jobban kihangsúlyozza a káosz és a (valamivel) hagyományosabb dalszerkezetek közötti folyamatos egyensúlyozást, a fülünk folyamatos ostrom alatt áll, a lemez sípol és zúg, a sok tempóváltás közepette pedig néha már-már free jazzbe csap át.

A 100% Hazaárulás egy tipikusan „mély víz, csak úszóknak” típusú album, ami abszolút kimeríti az extrémzene kategóriáját, nehezen fogyasztható, de üdítően lendületes és indulatos. Nem mellesleg pedig teljesen újraértelmezi a klasszikus hardcore punk kereteit azáltal, hogy a műfajt alárendeli a káosznak és a szónikus terrornak.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!