Csődbe ment a legendás Neon Genesis Evangeliont is megalkotó japán animestúdió

2024. június 7. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évtizedek egymást érő pénzügyi ballépései után a japán Gainax nevű animestúdió pénteken bejelentette, hogy május végén csődöt jelentett – írja az Automaton.

Az 1984-ben alapított Gainax a kilencvenes években az egyik legnépszerűbb stúdiónak számított a legendás Neon Genesis Evangelion miatt, ahol tindézserek harcolnak nagy mechákban a jövőbeni Tokióban,és ami azóta is az állatorvosi lova a nem egy tipikus mecha anime animéknek. De még a kétezres években is voltak olyan nagyobb dobásai, mint a 2007-ben megjelent, ugyancsak mechás Gurrenn Lagann.

A stúdiónál viszont már az Evangelion óriási sikere után elkezdődtek a pénzügyi problémák, a Gainax ugyanis több százmillió jennyi adót felejtett el befizetni, és az azóta eltelt szűk húsz évben rendszeresen került bajba pénzügyi okok miatt. Egyebek mellett az Evangelion-sorozatot és az összes filmet is rendező, a Gainaxtól 2007-ben kilépő Anno Hideaki új stúdiójával, a Kharával is volt egy jogvitája, és 2017-ben 100 millió jent, vagyis durván 231 millió forintot kellett fizetnie az elmaradt jogdíjak miatt.

A Gainax a 2010-es évek végén megpróbálta gatyába rázni önmagát, ezt azonban jelentősen megnehezítette, hogy 2019-ben letartóztatták a céget vezető Maki Tomohirót, miután szexuálisan zaklatott egy szinkronszínésznőt. 2020-ban a stúdió teljesen új vezetőséget kapott, de a korábbi vezetés számos tagja részvényes maradt, és a korábban felhalmozódott adósságból sem tudott kikeveredni a cég, ezért jelentett most végül csődöt.

A Gainax öröksége viszont így is emlékezetes marad, az Evangelionon túl azért is, mert a Khara mellett két innen kiugrott animátor alapította meg 2011-ben a Studio Triggert is, amely olyan animéken dolgozott, mint a Kill la Kill, a Little Witch Academia, a Darling in the Franxx, a Cyberpunk: Edgerunners vagy éppen a jelenleg is futó Delicious in Dungeon. Anno Hideaki a Kharánál is csinált négy Evangelion-filmet, az utolsót nem is olyan régen, 2021-ben, de jelen állás szerint tőle már nem érkezik több ilyen. Azt viszont korábban jelezte, hogy a Gundamhoz hasonló franchise-t csinálna a szériából.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!