Eladta teljes zenei életművét a KISS, 108 milliárd forintot kaptak érte

2024. április 5. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

Megközelítőleg 108 milliárd forintért (300 millió dollár) eladta teljes zenei életművét a KISS. Az amerikai rockzenekar dalainak jogait egy svéd zenei befektető, a stockholmi székhelyű Pophouse Entertainment vásárolta meg, írj a BBC.

A Pophouse azonban nemcsak a zenei jogokat, hanem a teljes KISS márkát is megvette ezzel, beleértve a szellemi tulajdon értékesítését is, ami lehetővé teszi a svéd cég számára, hogy a jövőben mesterséges intelligencia által generált tartalmakat hozzon létre. A svéd cég korábban már együttműködött a Kiss-szel egy digitális avatár-projektben, és ők állnak az ABBA együttes hologramkoncertjei mögött is. A cég tulajdonosa Björn Ulvaeus, az ABBA egyik tagja.

A KISS-t 1973-ban Paul Stanley és Gene Simmons alapította, jellegzetes arcfestésük és vad színpadi stílusok miatt hamar ismertté váltak, világszerte eddig több mint 120 millió albumot adtak el. A zenekar tavaly decemberben a New York-i Madison Square Gardenben tartott búcsúkoncertjén jelentette be, hogy örökségük digitálisan él tovább.

Eddig is több zenész és dalszerző adta el a zenei katalógusát, az új trend főleg a Covid miatt erősödött fel, ugyanis egyre több zenész jött rá, hogy kevésbé rizikós az életművét azonnal óriási pénzre váltani, mint minden évben várni a jogdíj-kifizetéseket. Korábban Bruce Springsteen és Bob Dylan is hasonló módon értékesítette a zenei életművét, utóbbié nagyjából 600 millió dollárt (kb. 216 milliárd forintot) ért.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!