200 zenész, köztük Billie Eilish és Nicki Minaj kéri a techcégeket, hogy ne ássák alá az emberi kreativitást a zenegenerátorokkal

2024. április 3. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

200 zenész írta alá azt a nyílt levelet, amelyben felszólítják a technológiai vállalatokat és MI-fejlesztőket, hogy ne ássák alá az emberi kreativitást a mesterséges intelligenciával működő zenegenerátorokkal – írja a Techcrunch.com.

Az aláírók között van többek között Billie Eilish, Elvis Costello, Greta Van Fleet, Imagine Dragons, Jon Bon Jovi, a Jonas Brothers, Kacey Musgraves, Katy Perry, Mac DeMarco, Miranda Lambert, Mumford & Sons, Nicki Minaj, Noah Kahan, Pearl Jam, Sheryl Crow és Zayn Malik.

„Ha felelőtlenül használják, a mesterséges intelligencia óriási veszélyt jelent a magánéletünkre, személyazonosságunkra, zenénkre és megélhetésünkre. A legnagyobb és leghatalmasabb vállalatok közül néhányan engedély nélkül használják a munkánkat mesterségesintelligencia-modellek képzésére. Teszik ezt azért, hogy az emberi munkát kiváltsák a tömegesen gyártott, MI által generált képekkel és hangokkal, lényegesen felhígítva a művészeknek fizetendő jogdíjalapokat. Sok dolgozó zenész, művész és dalszerző számára, akik csak a megélhetésért küzdenek, ez katasztrofális lenne” – áll a nyílt levélben.

A zenéket, műalkotásokat és írásokat generáló mesterségesintelligencia-modellek a létező műalkotások hatalmas adathalmazain való gyakorlással működnek. A legtöbb esetben teljesen hiábavaló küzdelem egy művész részéről, hogy az alkotásait távolítsák el ezekből a modellekből.

Korábban tizenhét író, köztük John Grisham, Jodi Picoult és George R. R. Martin indított pert az OpenAI ellen, mert a mesterséges intelligencia sztárcége az engedélyük nélkül használta a műveiket a modelljei tanításához. Ennek a lehetséges következményeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Néhány vállalat, például az Adobe és a Stability AI olyan mesterségesintelligencia-alapú zenei generátorokon dolgozik, amelyek licencelt vagy jogdíjmentes zenét használnának a tanulásoz.

„Az emberi kreativitás elleni támadást meg kell állítani” – áll a zenészek levelében.

„Védekeznünk kell a mesterséges intelligencia ragadozó felhasználása ellen, hogy ellopják a hivatásos művészek hangját és képmását, megsértsék az alkotók jogait, és tönkretegyék a zenei ökoszisztémát”.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!