Sose hallott róla, mégis lenyomja Michael Jacksont és a Metallicát is a Spotifyon

2024. március 20. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország leghallgatottabb Spotify-előadója nem az ABBA, a Roxette vagy Avicii, hanem az a Johan Röhr, aki több száz művésznév mögé bújva összességében több lejátszást ért el, mint mondjuk Britney Spears.

Röhr nemcsak Svédországban lett népszerű, globálisan is a Spotify top 100 leghallgatottabb előadója között van. 2700 szerzeményét összesen több mint 15 milliárdszor játszották már le. A Dagens Nyheter nevű svéd lap szerint megelőzi Michael Jacksont, a Metallicát és Mariah Carey-t is.

Röhr sikerének egyik összetevője, hogy rengeteg identitást vesz fel, több mint 650 név takarja őt, és a legváltozatosabb stílusokban alkot. Ha Maya Åström, Minik Knudsen, Mingmei Hsueh vagy az egyértelműen magyar névként azonosítható Csizmazia Etel művésznevekre kattintunk, akkor is őt hallgatjuk. Röhrt az is felfelé hajtja, hogy rajta van a Spotify által szerkesztett több mint száz instrumentális listán, így sok esetben versenyelőnyben van.

A svéd zeneszerző nem piaci rést talált meg, hanem pont olyan hangulatokra megy rá, amik tökéletesen működnek háttérzeneként. A „nyugodt zongora” vagy a „stresszoldás” nevű listák különösen népszerűek, így ha valaki bekerül oda, minden adott a sok lejátszáshoz. A Spotify szerint egyébként egyre nagyobb igény van az úgynevezett funkcionális zenékre, amelyek például tanuláshoz, koncentráláshoz vagy relaxációhoz passzolnak, és egyre több kiadó és szerző merészkedik erre a terepre.

Röhr kétségkívül ügyes üzletember is, de a kritikusok szerint pont az ő példája mutatja, hogy a Spotify szembemegy saját ígéretével, és a domináns szereplők mellett a független kiadók és zenészek nem tudnak feltörni a piacon, így nem is részesülnek az anyagi haszonból.

Azt nem tudni pontosan, hogy Röhr mennyi pénzt kap a Spotifytól, de magáncége 2022-ben 32,7 millió svéd koronás (körülbelül egymilliárd forintos) rekordbevételt könyvelt el. Röhr nem csak virtuálisan van jelen, popsztárok turnéin vesz részt, és karmesterként is foglalkoztatják televíziós csatornák.

„Johan Röhr volt az első művész, akivel az AP Records (ma Overtone Studios) együtt dolgozott. Röhr számos különböző előadói profilon keresztül publikált zenét, és úttörője lett a hangulatzenei térnek, amely ma rendkívül népszerű. Ezek közül sok már történelmi, inaktív zenei projekt, és már jelentősen csökkentettük az aktívan zenét publikáló művészprofilok számát” – nyilatkozta a Guardiannek Niklas Brantberg, az Overtone Studios vezérigazgatója, aki azt is elmondta, hogy a kiadó és szerzői fele-fele arányban osztoznak a jogdíjakon.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!