Végre Oscar-díjat nyert Wes Anderson, mégsem ment el átvenni

2024. március 11. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Wes Andersont eddig nyolc alkalommal jelölték Oscar-díjra, de egészen mostanáig kellett várni az első aranyszobrára. Vasárnap este ugyanis a Henry Sugar csodálatos élete (The Wonderful Story of Henry Sugar) című filmjével a legjobb rövidfilm kategóriában hozták ki győztesnek. A 39 perces film egy adaptáció Roald Dahl 1977-es azonos című regénye alapján, a főszereplő pedig Benedict Cumberbatch, aki agglegényként örökölt vagyonát szerencsejátékra herdálja el.

Wes Anderson végül meg sem jelent az Oscar-gálán átvenni a díjat.

Wes Anderson korábban az IndieWire-nek nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy mit élvez a rövidfilmek rendezésében:

„Néha csinálok rövidfilmeket, amelyeket teljes mértékben magaménak érzek, ezeket tulajdonképpen saját szórakozásomra készítem. Amikor egy nagyszabású játékfilmen dolgozom, abban benne van az egész életem, ez egészen más gravitációval bír. Rendeztem már olyan rövidfilmeket viszont, amelyek egy kategóriába estek a nagyszabású filmekkel, a Roald Dahl-adaptációk például mind ilyenek”.

Wes Anderson az Asteroid City filmjén kívül még négy rövidfilmmel ajándékozta meg a közönséget a tavalyi évben, ami szokatlanul termékeny tempó a rendezőtől. A rövidfilmek mindegyike egy Roald Dahl-regény vagy -novella feldolgozása. A többi három rövidfilm a Hattyú (Swan), A Patkányfogó (The Rat Catcher) és a Méreg (Poison).

Az első Oscar-díj jelölése Wes Andersonnak a Tenenbaum, a háziátok (The Royal Tenenbaums) című filmjével volt, itt a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában indult. Azóta kapott jelölést legjobb animációs film kategóriában A fantasztikus Róka úr (Fantastic Mr. Fox) miatt, a Holdfénykirályság című filmjét (Moonrise Kingdom) szintén legjobb eredeti forgatókönyvre jelölték, a Kutyák szigete (Isle of Dogs) pedig szintén a legjobb animációs film kategóriában volt. A legtöbb jelölést A Grand Budapest Hotel című filmje kapta, ahol a legjobb film, legjobb rendező, és legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában is jelölve volt.

Bár Wes Anderson a Henry Sugar csodálatos élete filmjéért kapott először Oscar-díjat, a Grand Budapest Hotel című filmje több aranyszobrot is hazavihetett 2014-ben:

  • legjobb eredeti filmzene (Alexandre Desplat)
  • legjobb produkciós design (Adam Stockhausen and Anna Pinnock)
  • legjobb haj és smink (Frances Hannon and Mark Coulier)
  • legjobb jelmez (Milena Canonero)

A legjobb rövidfilm kategóriában még versenyben voltak a Henry Sugar csodálatos életén kívül a The After, Invicible, Night Of Fortune, és a Red, White and Blue.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!