Moriones: Fura boszorkánynak érzem magam

2024. március 7. – 17:18

Moriones: Fura boszorkánynak érzem magam
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex After e heti vendége Moriones volt, aki a TikTokon vált ismertté saját zenéjével a Covid idején, most pedig már második telt házas koncertjére készül az Akváriumban. Első albuma, a Tébolyda tavaly májusban jelent meg, idén januárban pedig ismét kiadott egy nagylemezt ADHOC címmel. Eklektikus zenei ízlése fátyolos hanggal és bohócsminkkel párosul, így ötvözve a színészet és zene iránt érzett szeretetét. Bakos Kristóf a Telex After adásában mesélt arról, hogy fér meg lejátszási listáján egymás mellett Bob Marley és Post Malone, hogyan inspirálta őt Avicii, miért fontos szorgalom szempontjából a tízezer órás szabály, és hogyan érinti őt, hogy sokan Azahriah koppintásnak tartják zenéjét.

Bakos Kristóf zenei munkássága a Covid-lezárások idején indul be igazán, és kezdett el futőtűzként terjedni a magyar TikTokon. Moriones művésznéven, bohóckarakterbe bújva kezdte el feltölteni a saját zenéit, amelyek olyan gyorsan váltak népszerűvé, hogy még mindig csak élete harmadik koncertjére készül az Akvárium egy nap alatt telt házas nagytermében. Elmondása szerint a megjelenését és nevét a római birodalomból kölcsönözte, ahol különböző bohócfajták szórakoztatták az uralkodókat, a moriones volt az egyik ilyen, aki magát mentális zavarokkal küszködőnek beállítva szórakoztatta a nagyérdeműt.

A 24 éves énekes-gitáros Sajószögedről származik, az egyetem miatt költözött fel a fővárosba, ahol szoftverfejlesztést tanult. A művészet nem játszott kiemelkedő szerepet családja életében, de nagymamája sokszor énekelt neki, az ő hangja fel is csendül Tébolyda albumának Intro dalában.

Zenei ízlése meglehetősen eklektikus, a dalaiban is több stílusból merít elemeket, zene iránti érdeklődése és elhatározása pedig Avicii halálának időszakára tehető:

„A zene iránti szeretetem a kiskoromig megy vissza, talán ezért van, hogy fura boszorkánynak érzem magam. Harmadik osztályos lehettem, mikor Avicii You make Me című dalát hallgattam, akinek később a halála megrázott, és azt mondtam magamnak, hogy nem tudom hogyan, de én csinálni fogok ilyet. Elkezdtem DJ-zni, és akkor nagyon sok stílussal találkoztam.”

Arra a kérdésre, hogy mikor érezte úgy, hogy a TikTokon betalál egy videója a célközönségnél, így válaszolt:

„Már a pályám kezdetén tudtam, hogy a TikTok lesz a legalkalmasabb platform arra, hogy eljussak olyan emberekhez is, akik nem követnek, mert a YouTube-on például nagyon könnyű elveszni. A TikTok teljesen más az algoritmus. Talán amikor a Tébolyda albumomról töltöttem fel egy szál gitáros felvételt, akkor éreztem, hogy na, ez célba fog érni.”

Első koncertjét már zenekaros felállással adta a Turbinában, arra a kérdésre, hogy számított-e ekkora érdeklődésre, így válaszolt:

„Van bennem egy nagyon erős küldetéstudat.

Reménykedtem az első koncertem dátumának bejelentésénél, hogy majd minden értelmet nyer. Én abban hiszek, ha valamit konzisztensen csinálsz, mondjuk szeretsz kenyeret sütni vagy virágot ültetni, és ezzel mindennap foglalkozol, akkor neked lesz a legjobb kenyered vagy legszebb kerted.”

Moriones a zenéjével közösséget is szeretne teremteni, és az nagyon jó érzésekkel töltötte el, mikor megtudta, hogy a rajongói találkozót szerveztek a Margitszigetre ismerkedés céljából:

„Nagyon sokan vannak, akik egyedül nem szeretnek koncertre járni, ezért létrehoztam egy Facebook-csoportot, hogy senki se érezze magát egyedül. Azóta is tartják egymással a kapcsolatot, és az, hogy segíteni tudtam egy ilyen erős közösség létrejöttében, arra ösztönöz, hogy feltegyek mindent egy lapra, és csak a zenémmel foglalkozzak.”

Moriones zenéjét sokan Azahriah dalaihoz hasonlítják, több komment is szól erről a videói alatt. Így mesélt arról, hogy ez hogyan érintette őt, és hallgatott-e Azariah-t:

„Az elején nem tudtam hogyan kezeljem. Hallgatni nem hallgattam, de megnéztem mint egy művet, mint amikor elmész a Louvre-ba megnézni a Mona Lisát. Örülök a sikerének, és hogy most van egy fiatal generáció, akik ekkora sikereket érnek el a zenei színtéren.”

Arra a kérdésre, hogy érti-e az összehasonlítgatást, azt mondta, hogy ez kicsit olyan, mint amikor minden drágának tűnő fehér sportcipőt Air Force-nak hívnak, vagy amikor öt reggae-szám meghallgatása után már nem tudod őket megkülönböztetni.

Az adásban szóba kerül még:

  • Meg lehet-e élni a TikTokból?
  • Kikhez szeretne szólni zenéjében?
  • Hogyan lehet otthon megtanulni zenélni?
  • Hogyan hat a zeneiparra, hogy a járvány alatt sok hálószoba-producer született?
  • Mennyire volt bulis egyetemista?
  • Hogyan hatott zenei stílusára a remixkészítés?
  • Számíthatunk-e bohócháborúra közte és Co Lee között?

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!