Taylor Swift és Emily Dickinson amerikai költőnő rokonok

2024. március 5. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Taylor Swift Emily Dickinson amerikai költőnő rokona az Ancestry.com családfakutató cég szerint: mindketten egy 17. századi angol bevándorló leszármazottjai.

„Swift és Dickinson egyaránt egy 17. századi angol bevándorlótól származnak (Swift kilencedik dédapja és Dickinson hatodik dédapja, aki a connecticuti Windsor korai telepese volt)” – derült ki.

Swift ősei a jelek szerint „hat generáción át Connecticutban maradtak, míg végül az ő családrésze Pennsylvania északnyugati részén telepedett le, ahol beházasodtak a Swift családba.”

Swift amúgy már korábban is hivatkozott a költőnőre, amikor nyilvánosan beszélt arról, hogyan írja a dalait. Például 2022-ben, amikor átvette az évtized dalszerző-művésze díjat a Nashville Songwriters Association Internationaltől, arról beszélt, hogy saját szövegeiben is visszatükröződik valami ódivatúság, és ezt büszkén vállalja.

A rajongók Swift kilencedik stúdióalbumát, az Evermore-t amúgy is Dickinsonhoz kötik, tekintve, hogy az album megjelenési dátuma – 2020. december 10. – éppen Dickinson születésnapja. Swift áprilisban megjelenő új albuma pedig a The Tortured Poets Department (kábé „A meggyötört költők osztálya”) címet viseli. Swift jelenleg a nagy sikerű Eras turnéjának ázsiai szakaszán jár, egy februári ausztráliai fellépésén arról beszélt, hogy az új albumának írása az elmúlt két évben arra emlékeztette, hogy „miért is a dalszerzés az, ami valójában átsegít az életemen” – írja a Guardian.

Az 1830-ban a massachusettsi Amherstben született Dickinsont az amerikai költészet egyik legjelentősebb alakjának tartják. Dickinson visszavonultan, a nyilvánosságtól elzárkózva élt otthonában, és életében csak névtelenül publikált.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!