Nyomozótársa mellett a néző idegszálain táncol az RTL új krimijének főszereplője

2024. február 29. – 21:40

Nyomozótársa mellett a néző idegszálain táncol az RTL új krimijének főszereplője
Gáspár Kata A renitens főszereplőjeként – Fotó: RTL

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL műsordömpingje ebben az évben is folytatódik, legutóbb Gundel Takács Gábor vetélkedőműsoráról, Az ugrásról írtunk, azóta pedig befutott az először az RTL+ felületén debütáló, március 3-tól már az RTL tévécsatornán is követhető bűnügyi vígjáték, A renitens. A műsor a HPI: Haut Potentiel Intellectuel című francia–belga formátum magyar adaptációja, és minden egyes epizód a klasszikus krimisorozatokhoz hasonlóan egy-egy bűntényt jár körbe. A formátum fontos eleme még, hogy a nyomozások során mindig a főszereplő, a takarítónőből Dobler százados (Makranczi Zalán) tanácsadójává előlépő, hebehurgya Renáta (Gáspár Kata) veszi észre a kulcsot a megoldáshoz. Két rész alapján

a magyar verziót sajnos csak klisékkel szórták tele, nincs igazán kibontva a főszereplő jelleme, és bárgyú poénok kísérik a gyilkossági rejtélyeket.

A történet szerint Renáta takarítónőként dolgozik, egy éjszaka azonban egy véletlennek köszönhetően hozzáfér a rendőrségi aktákhoz. Miközben dübörgő zenére táncol leopárdmintás ruhájában, egyszer csak leesik a földre egy nyomozás aktája, Renáta pedig az ügyet átlapozva meg is oldja a gyilkossági rejtélyt, és az eredményt felfirkálja a táblára. Másnap a hatóságok félrevezetése miatt kihallgatják, ő pedig kioktatja az őrnagyot (Balsai Móni) és a századost (Makranczi Zalán). Annyira jól sikerül ez a kihallgatás, hogy az őrnagy végül állást ajánl neki, hogy legyen Dobler százados tanácsadója, és a makacs Renáta vonakodva ugyan, de elfogadja az állást.

A főszereplő Reniről az első két epizódban azonban azon túl nem tudunk meg semmit, mint hogy strasszköves fülbevalókat hord, csillogó és leopárdmintás cicanadrágokkal. Miközben ennél azért összetettebb személyiség, Reni ugyanis nemcsak bohókás édesanya, de 160-as IQ-val büszkélkedhet, és gyakran ellenszegül a törvénynek (egy rendőrt például elég hamar tökön rúg egy vitában). A sorozat intrója is felvillantott jelzőkkel utal Reni karakterére, és ezekben az erőltetett külső jegyekben ki is merül a karaktere: akaratos, makrancos, intelligens, konok, dacos.

A renitens nagyon törekszik arra, hogy valahogy humoros szituációkat faragjon a Dobler százados és Renáta közötti ellentétből, de ezek a próbálkozások csak gagyi poénokat hoznak. A százados precízen látja el feladatait, Renáta viszont hebrencs, gyerekkel jár a bűntett helyszínére, lufikat fúj rágógumiból, csak csámcsogva beszél, és a bizonyítékokat is simán haza viszi. Ezzel azonban nemcsak a százados, hanem a néző agyára is megy.

A felnagyított gesztusai alapján simán érezhetjük úgy, hogy nem is krimisorozatot, hanem egy komikus színdarabot nézünk.

A bevezető epizód után a gyilkosságok megoldásainak receptje ugyanaz lesz, Renáta mindig egy meghökkentő részlet révén jut el a valódi gyilkosig. Az epizodikus felépítés mellett azonban van egy másik, a teljes sorozaton végigvonuló történet, hiszen Renáta csak azzal a feltétellel vállalta a nyomozó tanácsadójának állását, ha segítenek neki megtalálni nagyobbik lánya 15 éve nyomtalanul eltűnt édesapját. Ez a szál segít abban, hogy Gáspár Kata karaktere ne csak az idegeinken táncoljon, hanem megvillanjon szerethetőbb énje is, ahogy egyedül küszködik rakoncátlan kamasz lányával, ahogy figyelmes a szomszéd Sanyi bácsival, és aki lánya eltűnt apját siratja.

A Dobler századost alakító Makranczi Zalán is hitelesen hozza a nyugodt, magányos századost, akinek egyetlen örömforrása az életben, hogy szerda esténként elfogyasztja rámenét zöld teával a kedvenc ázsiai éttermében. Számára nyilván az a fő nehézség, hogy a szeleburdi Renátát kordában tartsa a munkafolyamatok során.

Makranczi Zalán A renitensben – Fotó: RTL
Makranczi Zalán A renitensben – Fotó: RTL

A sorozatban vannak még további szerethető mellékszereplők is például a Lengyel Benjámin által alakított Czirják nyomozó, aki próbál a százados nyomdokaiba lépni, de általában nem adnak a véleményére. Czirják esetlensége bájosan hat a rendőrök szigorúsága mellett. De kiemelhető a Renáta kisebbik gyerekére vigyázó Sanyi bát megformáló Mikó István is, aki nagyon jól hozza azt a szeretetteljes figurát, aki átjár a szomszédba kártyázni a gyerekekkel, és még kölcsön is ad Renátának a hó végén.

Hétköznap esti kikapcsolódásra megfelelő választás lehet A renitens, de azért ne várjunk tőle Sherlock Holmes-i magasságokat, és ha túllendülünk a főhős olykor irritáló vibrálásán, akkor megható történetként egész jól működik a sorozat. A renitens azért vehette volna komolyabban a főszereplő anya küzdelmét, ahogy elvesztett szeretőjét kutatja és egyedül neveli három gyerekét, miközben empátiával áll az áldozatok veszteségeihez.

Azonban annyira rossz irányba viszi Renáta karakterét az erőltetett, bohém pajkosság, hogy elvonja a figyelmet az alapvetően megható történetről. Ehelyett egy elég egyszerű, rendőrviccekkel elhalmozott sorozatot kapunk, ahol a gyilkosság megoldását már az első pár percben kitalálhatja a néző.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!