Ebben a szerepjátékban senki sem ér el a végső célig

2024. február 24. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva


Az After hetente jelentkező gamingajánlója nem mindig aktualitásokat, hanem a Telex szerkesztőségének válogatott kedvenceit mutatja be.

A 2023-as év elképesztően erős volt videójátékokban, a sok nagy sajtóérdeklődés mellett megjelent játék miatt viszont rengeteg kisebb produkció nem kapta meg a kellő figyelmet. Ilyen volt a tavaly novemberben megjelent Colony Ship: A Post-Earth Role Playing Game, aminek a neve így elsőre nem tűnhet annyira vonzónak, pedig egy kifejezetten mély, komplex és részletes szerepjátékról van szó.

A Colony Shipet az az Iron Tower stúdió jegyzi, amely a 2015-ös Age of Decadence-t is készítette. Az a játék lazán a 2010-es évek egyik legjobb izometrikus szerepjátéka, minden döntésünknek komoly következményei és súlyai vannak, a küldetéseket többféleképpen is meg lehet oldani sőt, a készítők arra is figyeltek, hogy ha akarjuk, akkor egyáltalán ne kelljen harcolni. A Colony Ship ugyanezt a koncepciót folytatja, csak posztapokaliptikus low-fantasy világ helyett egy különleges űrhajón játszódik a sztori.

2754-ben járunk az időben, és hősünkkel egy kvázi telepes űrhajón találjuk magunkat. Egy olyan hatalmas járművön, amelyet azzal a céllal indítottak el, hogy lakható bolygót találjon, és ott életre alkalmas kolóniát hozzon létre. Csakhogy egy ilyen kaland több száz évig is eltarthat, tehát a hajó lakossága meg sem éri azt, hogy célba érjenek. A sztori éppen egy apátiából és elkeseredésből fakadó lázadás után kezdődik, nekünk pedig az a feladatunk, hogy a különböző egymással harcoló frakciók között egyensúlyozva valahogy a cél felé irányítsuk a lassú anarchiába forduló állapotokat.

Hogy ehhez erőszakra, diplomáciára vagy csalásra van szükségünk, az teljesen rajtunk múlik. Ahogy a készítők korábbi játékánál, itt is sokféleképpen haladhatunk a küldetéseinkkel, és komoly következményei vannak a tetteinknek. Az igazi erősség viszont maga a sztori, az írók elképesztően részletesen mutatják be, hogyan is nézhet ki egy olyan hajó élete, ahol több ezer ember soha nem fog látni természetesen napfényt vagy szív be friss levegőt, cserébe csak rajtuk múlik a következő generációk sorsa.

A Colony Shop most február 26-ig akciós a Steamen, vagyis az eredeti árnál 25%-kal olcsóbban, kevesebb mint 30 euróért lehet most megvásárolni. Ennyi pénzért pedig több tízórányi remek tudományos-fantasztikus történetet, izgalmas, egyedi karaktereket és egy ritkán látott világot kapunk régi vágású CRPG köntösben.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!