Másodfokon is felmentették az RTL producerét az Oltári csajok c. sorozat plágiumügyében

2024. február 21. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán másodfokon folytatódott az Oltári csajok c. sorozat forgatókönyve miatti per, ami azért indult, mert Köbli-Sík Viktória azzal vádolta meg Kalamár Tamásékat, hogy gyakorlatilag ellopták Szerelemkereső c. regényének történetét, és azt valósították meg az RTL II-n bemutatott Oltári csajok című sorozatban. Az írónő ezért százmillió forintos kártérítésre tartott igényt, írja a Blikk.

A bíróság első fokon felmentette a Barátok köztet is jegyző Kalamár Tamás producert és két társát, de az ügyész fellebbezett, ezért álltak ismét bíróság elé az érintettek a négy éve húzódó ügyben. Kalamár nem jelent meg a bíróságon.

Az ügyész korábban azt indítványozta, hogy a másodfok helyezze hatályon kívül a bírósági ítéletét, és indítson új eljárást, és ezt kérte Köbli-Sík Viktória ügyvédje is arra hivatkozva, hogy szerinte az első fokú bíróság a bizonyítás során nem szerezte be a forgatókönyveket, a bizonyítékokat nem jogszerűen értékelte, írja a lap.

A vádlottak ügyvédje ezzel szemben az első fok helybenhagyására tett indítványt, mert szerinte súlyos jogi félreértés történt: az ügyészségnek azt kellett volna bizonyítania, hogy mindhárom vádlott ismerte a művet és úgy használták fel, csakhogy nem is egy, hanem 10-13 személy írta a forgatókönyvet. A bíróság ezután úgy döntött, nem látja szükségesnek az elsőfokú ítélet megváltoztatását.

Kalamár Tamás egy korábbi tárgyaláson már tagadta bűnösségét, kiemelte, hogy soha nem hallott Köbli-Sík Viktóriáról és művéről sem. „A mai napig nem olvastam, és kollégáim sem hivatkoztak rá a munkafolyamatok során” – mondta korábban. Köbli-Sík Viktória regénye egyébként a sorozat után évekkel, 2023-ban jelent meg.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!