Meghalt a Mézga család zeneszerzője

2024. február 12. – 17:31

Meghalt a Mézga család zeneszerzője
Deák Tamás zeneszerző, karmester, zenetanár egy 1986-os képen – Fotó: Farkas Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Élete 96. évében meghalt Deák Tamás zeneszerző, aki számos korszakos rajzfilm, köztük a Mézga család, a Macskafogó, és a Kérem a következőt! zenéjét írta, tudatta az MTI-vel Deák családja.

Deák 1928-ban, Székesfehérváron született. Autodidakta módon tanult meg trombitálni, majd először Pécsen, 1955-től pedig Budapesten, a Duna szállóban és a margitszigeti Nagyszállóban zenélt, később öt évig a Magyar Rádió munkatársa volt.

Összesen több mint százhúsz rajzfilmhez, valamint balettekhez, tévéműsorokhoz komponált zenét, a Deák Big Band vezetőjeként pedig számos dzsesszkompozíció és szimfonikus könnyűzenei darab fűződik a nevéhez.

Deák Tamás a rajzfilmzenéivel vált ismertté, amelyek közül Nepp Józseffel és Romhányi Józseffel közös munkái lettek leginkább emlékezetesek. A nevéhez fűződik többek között a Mézga család és a Kérem a következőt! című animációs sorozat, valamint az 1986-os Macskafogó című animációs film zenéje. Utóbbihoz ő hangszerelte a Négy Gengszter című dal magyarosított átiratát és ő szerezte Postássy Juli Cicadalát is.

A No, megállj csak! című szovjet animációs sorozat főcíméhez szintén az ő zenéjét használták fel. Nevéhez fűződik az Egyedül a tóparton című dal is, de ezen kívül számos előadónak írt dalokat a Táncdalfesztiválokra. Ezek közé tartozott a Fenyvesi Gabi előadásában, 1967-ben 3. díjat nyert Ádám, hol vagy. Deák 1969-től volt a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszékének tanára. 2007-ben pedig Könnyűzenei alkotói életműdíjat kapott.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!