Egy siket kislány elindul megmenteni a világot

2024. február 3. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az After hetente jelentkező gamingajánlója nem mindig aktualitásokat, hanem a Telex szerkesztőségének válogatott kedvenceit mutatja be.

A körökre osztott stratégiai játékok divathulláma továbbra sem csillapodik, de ennek köszönhetően egyre több stúdió próbálkozik új megoldások és funkciók beépítésével. A tavaly novemberben megjelent Howl is ilyen, amelyben egy siket kislánnyal próbáljuk megmenteni a vidéket egy furcsa járványtól.

A játékot az osztrák Mi'pu'mi Games fejlesztette, a csapat nevéhez több történetfókuszú, egyedi látványvilágú játék fűződik (The Flower Collector, The Lion's Song). A Howl annyiban tér el a korábbiaktól, hogy nem pixelgrafikával, hanem kézzel rajzolva készült, a grafika így úgy néz ki, mintha egy tehetséges rajzoló otthoni skicceit animálták volna. Az alkotók egyébként „élő tintaként” hivatkoznak az animációs stílusra.

A történet a következő: a középkor környékén járunk, és egy ismeretlen járvány sújtja a vidéket. Ez a járvány hallás alapján terjed, és mindenki farkasszerű szörnyekké változtat. Főhősünk egy siket kislány, aki immunis a járványra a hallássérülése miatt, ezért neki kell egyedül megmentenie mindenkit.

A harc alapvetően körökre osztva zajlik, de szó sincs X-Comról és hasonlókról, sokkal közelebb van a játékmenet a Pendragonhoz, az Inkle 2020-as játékához. Itt is egy négyzetrácsokra osztott pályán haladva kell megküzdenünk az ellenfelünkkel, de a hangsúly az előzetes tervezésen van, mintsem az adott helyzethez való alkalmazkodáson.

Magyarul a Howl inkább egy puzzle játék, mintsem harci stratégia, mert az ellenfelek előre leprogramozva mozognak és mindig ugyanúgy reagálnak. Ez azt jelenti, hogy nekünk minden harc elején ki kell találni a lépéseinket és akcióinkat, és nem is nagyon lehet többféleképpen megoldani ugyanazt a harcot.

A sztori elbűvölő, a narráció nagyon sokat ad a hangulathoz, és egészen parádés az a gondolat, hogy egy siket lány, akinek a hallássérülése eddig nehezítette az életét, most az egyetlen reménye az egész lakosságnak, hogy megtalálják az „üvöltő járvány” ellenszerét.

A Howl már 2023 novemberében megjelent PC-re és Nintendo Switch-re, de most januárban kiadták Xboxra és PlayStationre is. Mindezért minden platformon 15 dollárt kérnek, ami egy ilyen egyedi indie játékért nagyon korrekt ár.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!