A Sztárbox rossz hatással van a fiatalokra, Fekete Pákót pedig megalázta az RTL a Médiatanács szerint, gigabírságot kap a csatorna

2024. február 1. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

Keményen megbírságolta az RTL-t a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a csatornának összesen 13 millió forintot kell fizetnie két műsor tartalma miatt – derül ki az NMHH csütörtöki közleményéből.

A hatóság novemberben kezdte vizsgálni a műsor korhatár-besorolását, most pedig megállapította, hogy nem megfelelő korhatári kategóriába soroltan és nem megfelelő időpontban sugározta a Sztárbox november 5-i epizódját az RTL. A műsorszámot ugyanis az erőszakos jelenetek miatt 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelöléssel kellett volna ellátni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lett volna közzétehető – erre jutott az NMHH január 30-i ülésén. Ezért 10 milliós bírságot kap a csatorna. A Sztárbox november 5-i adásáról mi is beszámoltunk, ez volt az a rész, amelyben Istenes Bence kiütötte ifj. Schobert Norbertet.

Az NMHH szerint a Sztárbox

„nem sport-, hanem szórakoztató show-műsor, amely hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket”.

A műsorszám gyermekkorú nézői akár azt a téves következtetést is levonhatták a látottakból, hogy a konfliktusok kezelésének elfogadott módja az agresszió – indokolták a bírságolást. A Médiatanács további két eljárásban vizsgálja a Sztárbox különböző adásait, amelyekben később születik döntés.

A másik, hárommillió forintos bírságot azért kapta be az RTL, mert a Médiatanács szerint a Reggeli október 25-i adásában Fekete Pákót megalázták a műsorvezetők azzal, hogy „a kamerák előtt »levizsgáztatták« állampolgári alapismeretekből”.

„Fekete Pákó alappal számíthatott könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre, ehelyett a műsorvezetők olyan helyzetet teremtettek, amelyet nem tudott megfelelően kezelni. Ezzel a szituációval műsorvezetők visszaéltek, a vendégük hiányosságaira fókuszáltak és gúnyolódtak rajta” – közölte az NMHH.

Szerintük az RTL ezzel megvalósította az emberi méltóság megsértését („úgy mutat be egy szereplőt, hogy figyelmen kívül hagyja, illetve megsérti a társadalmi együttélés alapvető normáit – ebben az esetben a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást, az egymás iránti tiszteletet”). A Médiatanács a büntetés kifizetése mellett arra kötelezi az RTL-t, hogy „a jogsértés tényéről tájékoztató közleményt” tegyen közzé.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!