Zsoldosokat menedzselni egész jó kikapcsolódás

2024. január 14. – 06:39

Zsoldosokat menedzselni egész jó kikapcsolódás
Forrás: Shiro Games

Másolás

Vágólapra másolva

Most decemberben jelent meg az első DLC-je a Wartales nevű játéknak, ezért végre itt az alkalom, hogy szokásos gamingajánlónk e heti kiadásában bemutassuk az elmúlt évek egyik legjobb zsoldosszimulátorát, amit a francia Shiro Games fejlesztett. Ők készítették többek között a Evoland-játékokat, a Northgard viking városépítőt, illetve az idén megjelent Dune: Spice Wars-t is. A Wartales az elmúlt években lassan önálló zsánerré váló (lásd Battle Brothers, Stoneshard, Battletech, Iron Oath) zsoldosszimulátor műfajába tartozik, és 2021 végétől volt early accessben, mire rendesen megjelent tavaly áprilisban.

A játékban egy zsoldossereget menedzselhetünk, és a készítők szándékosan arra helyezték a hangsúlyt, hogy ne a főküldetések határozzák meg a játékélményt, hanem a kis harcosaink menedzselése a fizetésektől az étkezésen át a képességeik fejlesztésééig. Adott egy mágikus járvány, ami érinti az egész játékvilágot, mi pedig városról városra járva segíthetünk haduraknak, banditáknak vagy egyszerű civileknek az ügyes-bajos dolgaikban. A játék így igazából két része osztható: az egyik részében kis csapatunkkal haladunk A-ból B-be, hogy útközben vadásszuk, halásszunk, kereskedjünk vagy terrorizáljuk a pornépet, a másikban pedig az X-Comból is ismerős, négyzetrácsos térképen, körökre osztva harcoljunk mindenféle katonákkal, útonállókkal vagy lényekkel.

A Wartales legnagyobb erőssége, hogy teljesen vállaltan egy sandbox játék, tehát nem a készítők által megírt sztori dominál, hanem a saját történeteink. Egy váratlanul éles helyzetben elvesztett zsoldos, egy kriptában talált különleges pajzs legalább annyira hatással van a történetünkre, mint a harcosaink egymáshoz való kapcsolata, a rájuk jellemző tulajdonságok, mint a vérszomjas, a bátor vagy az óriás, és az ezekkel járó képességbeli modifikátorok. Minden hősünket átnevezhetjük, saját felszerelést adhatunk rá sőt, egy-egy foglalkozást is érdemes neki adni, mint a kovács, halász vagy bányász, hogy mindig legyen valaki, aki a zsoldossereg ellátmányában segédkezik.

És szükség is van erre, nem lehet csak úgy napokon át menetelni a térképen anélkül, hogy nem figyelünk a harcosaink egészségi állapotára, az eszközeik javítására és arra, hogy mindig adjunk nekik enni. Ezen túl viszont bárhogyan játszhatjuk a játékot, lehetünk útonálló bűnözők, akik kirabolják a kereskedőket, lehetünk valódi hősök, akik egy forintot nem fogadnak el a segítségért, de akár azt is választhatjuk, hogy csak fejvadász munkákat vállalunk. A döntés abszolút a miénk.

Decemberben ráadásul megjelent az első kiegészítő Pirates of Belerion címmel, amivel már kalózkodhatunk is egy teljesen új térképen. Itt már hajócsaták is vannak, fejleszthetjük a hajónkat, és megjelennek új ellenségek és ellenfelek is. Ezen kívül van kooperatív online játék is, szóval a kiegészítővel együtt 50 dolláros ár kifejezetten jutányos egy olyan játékért, amiben akár több száz óra játékidő is van.

Az After hetente jelentkező gamingajánlója nem mindig aktualitásokat mutat be, hanem a Telex szerkesztőségének válogatott kedvenceit.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!