Balázs Klári a 85 éves Kordának: Te a szerelemről énekelsz, ezzel váltottad meg a világot

2024. január 5. – 15:24

Balázs Klári a 85 éves Kordának: Te a szerelemről énekelsz, ezzel váltottad meg a világot
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Korda György 85. születésnapja alkalmából szervezett csütörtöki eseményen a polgármesterek, Niedermüller Péter a VII. és Őrsi Gergely a II. kerület nevében köszöntötte fel az előadót. A két kerület két különböző szakaszt tölt be az életében, Kordát fiatalkori emlékei Erzsébetvároshoz kötik, de jelenleg már a második kerületben él feleségével, Balázs Klárival.

A Zsidó Történeti Tárban rendezett születésnapi ünnepségen a közönség egy beszélgetés keretében betekintést kaphatott a legendás előadóművész karrierjének fontos állomásaiba is, de akadt néhány megható pillanata is az estének.

Annyira bensőséges esemény volt ez, hogy Korda maga kérte meg a köszöntőt mondó Őrsit, hogy szólítsa Gyurinak, és ragaszkodott ahhoz, hogy a tortát minél kisebb szeletekre vágják fel, hogy minden jelenlévőnek jusson a csokis piskótából.

Az ünnepségen végig az volt az érzésem, hogy itt a közönség nem úgy viselkedett, mintha egy nagyszabású, nyilvánosság előtt zajló eseményen tartózkodna. A helyszínen egy kiállítás keretében bemutatják, milyen körülmények között nőtt fel Korda, ezért az énekes arról is mesélt, hogy mit jelentett neki a VII. kerület zsúfoltsága, és hogyan érintette családját a nem sokkal a születése utáni zsidóüldözés a második világháború idején.

„Jöttek a németek, és mosolyogva közölték, hogy a gyerekeket egy kis nyaralásra viszik, mindenki a teherautóra! Hédi nevű unokahúgommal kézen fogva mentünk üdülni, de mikor felszálltunk volna a teherautóra, a német tiszt elordította magát: Halt! Genug! Morgen! – Nem fértünk fel a teherautóra. Másnap felszabadultunk, de az összes kisgyereket, akiket előző nap elvittek a teherautóval, a Dunába lőtték” – osztotta meg emlékeit Korda.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A világháború után az énekesnek Erzsébetváros már a felhőtlen gyerekkor helyszínét jelentette. Az olasz operát és olasz filmeket kedvelő Kordát beíratták Vécsey Ernő zenepedagógushoz, első nagylemeze 1970-ben jelent meg, majd 1986-tól a már borítón is közösen jegyzett Korda György–Balázs Klári-lemezek is elég gyorsan fogytak a polcokról.

Korda György idén már 66 éve áll színpadon, és születésnapján a Balázs Klárival közös sikerük titkáról is beszélt. Szerinte ugyanúgy viselkednek a civil életben, mint színpadon, az igaz szerelmet képviselik, és ez követendő példa a huszonéveseknek is. Ezzel arra is utalt, hogy a Reptér című dalnak köszönhetően a házaspár a fiatalok körében is rendkívül népszerű – sokaknak mindenféle irónia nélkül.

Mikor Korda György az este folyamán közvetlen módon mesélt az önbizalomhiányból fakadó kételyeiről, mondván, hogy ő nem alkotott világmegváltót, Balázs Klári félbeszakította, és azt mondta: „Gyuri, te a szerelemről énekelsz, ezzel váltottad meg a világot, ez a legfontosabb!”

Korda egyetértett feleségével, és még a szerelem mellé odarakta a barátságot is. Elmesélte, hogy Kóbor János és Benkő László nagyon fontos barátai voltak, majd könnybe lábadt szemekkel csak annyit fűzött hozzá:

„Most meg látjátok, egyedül maradtam. Nincs már egy barátom sem.”

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A megható pillanat után valaki bekiabálta a közönségből, hogy „mi vagyunk a barátaid, Gyuri”, amire hálálkodni kezdett az énekes. Szerinte a közönségük jelenti számukra a védőhálót. Balázs Klárival közösen foglaltak állást abban is, hogy a közönségük miatt nem politizálnak, nem érdekli őket, hogy a hallgatóik milyen vallásúak, vagy melyik politikai párthoz húznak.

Az esemény előtt nem sokkal debütált a 85. születésnapra időzített dal is, amit Korda György és Balázs Klári Pixával közösen jelentetett meg. Ha a klip alatt a Youtube-on három napon belül lesz 10 ezer komment, akkor a dalt kiadó Bellator Bellator Records közleménye szerint a házaspár és Pixa 500 ezer forintot adományoz a Tűzoltó Utcai Gyermekklinikának.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!