Héberül kért bocsánatot Instagramján Kanye West sokadik antiszemita megnyilvánulása után

2023. december 26. – 12:46

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi médiás és való életbeli ámokfutásai miatt egy ideje perifériára szorul Kanye West (újabban inkább Ye) nemrég visszatért, de rögtön újra antiszemitizmus és nőgyűlölet vádját húzta magára egy új számának szövegével. A rapper most azzal próbálja helyrebillenteni pozícióját, hogy bocsánatot kért „a zsidó közösségtől” egy héberül írt és az Instagramján közzétett bejegyzésben.

Westnek tavaly több antiszemita kijelentése is volt, többek közt kiírta, hogy „death con 3 a zsidó emberekre” (a „death con 3” itt valószínűleg az amerikai hadsereg DEFCON 3, vagyis fokozott készültségi fokozatának téves használata), illetve azt mondta Alex Jones konteó-nagyágyúnak, hogy „szeretem Hitlert”. Igaz, beszélt arról is, hogy szereti a zsidókat, de hozzátette, hogy a nácikat is közel annyira tiszteli, mivel azok szerinte jó dolgokat is véghez vittek.

A kirohanások miatt számos márka megszakította vele a kapcsolatot, köztük az Adidas, amely felhagyott West Yeezy tornacipőinek értékesítésével.

Kanye visszatérése sem sikerült a legjobban: Vulture című új dalában azt énekli: „How I’m anti-Semitic? I just fucked a Jewish bitch”, azaz „Mennyire vagyok antiszemita? Most basztam meg egy zsidó ribancot”. A filoszemitizmust bizonyítani hivatott ellentétest hatást váltott ki, a reakciók alapján az emberek ismét csak antiszemitának, továbbá nőgyülölőnek tartják West sorait.

A kedd reggel közzétett bocsánatkérésben West nem emeli egyik korábbi kijelentését sem konkrétan, általánosságban ír:

„Őszintén bocsánatot kérek a zsidó közösségtől” – szerepel a posztban. Hozzáteszi azt, is hogy nem állt szándékában „megbántani vagy megalázni” senkit. „Mélységesen sajnálom, ha fájdalmat okoztam” – írja, és azzal kapcsolatban is fogadkozik, hogy elkötelezte magát amellett, hogy „tanulni fog ebből a tapasztalatból, hogy nagyobb érzékenységet és megértést tanúsítson”.

Ye Insta-profilján jelenleg ez az egy poszt elérhető, minden mást törölt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!