Kiszámolták, mennyire volt gazdag a Reszkessetek, betörők családja

2023. december 23. – 10:30

Kiszámolták, mennyire volt gazdag a Reszkessetek, betörők családja
Fotó: Twentieth Century Fox Film Corpo / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Minden idők egyik legnépszerűbb karácsonyi filmje, a Reszkessetek, betörők a szeleburdi McCallister-család ünnepi kalandjait dolgozza fel, főszerepben a kis Kevinnel, aki hatalmas chicagói házukban véletlenül egyedül marad. Az 1990-ben bemutatott mozi óta pedig időről időre felmerül a kérdés, mégis mennyire számítottak gazdagnak akkoriban McCallisterék, ha egy ilyen csodásan nagy lakóingatlant fent tudtak tartani, és tucatnyi családtagjuknak tudtak egy párizsi utazást megfinanszírozni?

A New York Times idén közgazdászok és ingatlanszakértők segítségével vizsgálta meg a kérdést, a válasz pedig az, hogy nagyon.

Vagyonukkal a társadalom felső 1 százalékához tartoztak.

A film elején az egyik betörő, Harry (Joe Pesci) már be is határolja nagyjából a családot, amikor banditatársának, Marvnak (Daniel Stern) azt mondja: a McCallister-ház a legnagyobb fogásuk lehet ezen a gazdag környéken, ez az „aranybánya”, ami tele lehet csúcsminőségű cuccokkal, hi-fivel és ékszerekkel, talán még értékpapírral is.

De a McCallister-vagyon meghatározására bőven elég megvizsgálni önmagában a házukat: a megkérdezett ingatlanszakértő szerint az Egyesült Államok egyik legdrágább környékének számít Chicago Winnetka külvárosa, a Lincoln Avenue 671. szám alatt található hatalmas, többszintes ház

1990-ben pedig csak a chicagói háztartások 1 százaléka számára volt megfizethető, a Federal Reserve Bank közgazdászai szerint pedig ez ma is így lenne.

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy McCallisterék a jövedelmük legfeljebb 30 százalékát költötték lakhatásra, a közgazdászok azt is megállapították, hogy akkoriban az ingatlan csak egy 305 000 dolláros (kb. 105 millió forint) jövedelemmel rendelkező háztartás számára lett volna megfizethető. 2022 közepén egy hasonló ház körülbelül 2,4 millió dollárba (kb. 830 millió forint) került volna, amit a város háztartásainak szintén csak a felső 1 százaléka engedhetne meg.

De gyanús volt a család párizsi karácsonyi utazása is: 15 embert Európa egyik legdrágább városába reptetni drága dolog, különösen, ha a négy felnőtt első osztályon utazik.

A filmből viszont az sosem derült ki, hogy a McCallister-szülők mivel foglalkoztak. Todd Strasser, aki film két folytatásának hivatalos regényét írta, egy interjúban azt mondta, a filmkészítőktől nem kapott útmutatást ezzel kapcsolatban, ezért a könyveiben Kevin anyukájának a divattervezői foglalkozást adta, Kevin apukájából pedig természetesen üzletembert faragott. De arra nem gondolt, hogy részletes háttérsztorit adjon, McCallisterék hogyan gazdagodtak meg ennyire: ő amúgy is úgy gondolt rájuk, mint felső középosztálybeliekre, nem mint szupergazdagokra.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!