Demszky Gábor: Frank Zappa a szabadság szellemét hozta el ide

2023. december 9. – 09:44

Demszky Gábor: Frank Zappa a szabadság szellemét hozta el ide
Fotó: Demszky Gábor

Másolás

Vágólapra másolva

Frank Zappa munkássága kultikus jelentőségű, az összesen több mint 120 albumot számláló diszkográfiája pedig tele van kincsekkel. A harminc éve, 1993. december 4-én elhunyt zenész karakteréről és zenéjéről cikkünkben is írtunk, azonban nekünk, magyaroknak van saját történelmünk is vele, amiről talán kevesebbet tudunk. Zappa ugyanis 1991-ben Budapesten adott koncertet Demszky Gábor akkori főpolgármester meghívására, a sors szomorú fintoraként pedig ez volt az utolsó fellépése. Az After vendége ezúttal az egykori főpolgármester volt, aki részletesen mesélt nekünk arról, milyen ember is volt Zappa.

Demszky először Beverly Hills-i házában találkozott Zappával, amikor Los Angelesben tartott előadást főpolgármesterként. Itt hívta meg a zenész a házában kialakított stúdiójába. A lemezfelvételt megszakító zenész Demszkyt a rendszerváltásról kérdezte. „Érdekelte a rendszerváltás és egy csomó olyan kérdést föltett, amiből kiderült, hogy követi is. Tudta, hogy mi történik a Szovjetunióban, ki Gorbacsov, ki Václav Havel satöbbi” – meséli Demszky, aki ekkor hívta meg Magyarországra a szovjet csapatok kivonulásának megünneplésére rendezett Budapesti Búcsú díszvendégeként.

Demszky szerint Zappán egyáltalán nem lehetett érezni a rocksztárok manírjait, közvetlen, kedves és tájékozott ember volt.

„A reneszánsz ember számomra az, aki a világ kultúráját, művészetét, a mindennapi életet, mindent képes átfogni és megérteni, vagy legalábbis erre törekszik. Ő egy reneszánsz ember volt.”

A főpolgármester jó kapcsolatot ápolt a cseh köztársasági elnökkel, Václav Havellel is, és későbbi beszélgetéseikkor jöttek rá arra, hogy Zappa tulajdonképpen két világban élt. „Egyszerre élt ebben az átalakuló világban, ami a szabadságról szólt, és ugyanakkor egy zseniális művész is volt.” Zappa szűk fél órát zenélt a Tabánban Babos Gyulával (gitár), Egri Jánossal (basszusgitár), Kőszegi Imrével (dob) és Szakcsi Lakatos Bélával (billentyű). Betegségéről már ekkor tudott, sőt, a halálában is biztos volt.

Zenéjét már csak annak mennyisége miatt is nagyon nehéz körbeírni, erről összefoglaló playlistünk is árulkodik, amit a cikk végén talál az olvasó. Kedvencet Demszky sem tudott megnevezni, szerinte Zappa minden zenéje kiemelkedő. „Megdöbbentő az, hogy olyan szabadsággal vették föl ezeket a lemezeket, hogy időnként megszakad a zene, élő beszéd következik, valami váltás jön, vagy hangolni kell. Szóval az élet jön a lemezekből, nem a steril művészet, hanem az élet maga.”

Zappa politikai jelentősége legalább olyan fontos, mint zenei pályája. Demszky szerint nézetei inkább anarchizmusként írhatók le (noha Zappa magát inkább konzervatív liberálisnak nevezte). „Ő minden ellen, de elsősorban a farizeus és álszent beszédmód ellen lépett fel. Hogy ne hazudozzunk már, hanem éljünk egy igaz világban!” Zappa azonban nem politikus volt, hanem művész, vagy ahogy Demszky fogalmaz, egy világsztár, aki Budapestre tanulni érkezett a rendszerváltásról, politikáról és Magyarországról.

Zappa már úgy búcsúzott Demszkytől: többet nem találkoznak. Budapesti látogatása után két évvel prosztatarákja nyomán áttétei lettek, az orvosok pedig nem tudták megmenteni az életét, 52 éves korában elhunyt. Halála egy korszak lezárultát jelentette Demszky számára.

„Az az euforikus korszak zárult le, ami a rendszerváltást jellemezte. Amikor még csak remények vannak, és a szabadságot próbáljuk meg formába önteni, aztán szembetalálkozunk azzal, hogy a realitás egészen más. Zappa ennek a reménykedésnek volt a szimbóluma.”

Az adásban szóba került még:

  • Hogyan készült Zappa amerikai elnökválasztási kampányára?
  • Miben merült ki Zappa konzervativizmusa?
  • Milyen fogadtatásban részesült Zappa Budapesten?
  • Mit jelentett Zappa zenéje a rendszerváltáskori Magyarországon?
  • Mikor és hogyan találkozott Demszky Lou Reeddel, David Bowie-val, vagy Pavarottival?
  • Milyen szerepe volt Demszkynek a Sziget megalapításában?
  • Mit tanult Demszkytől Zappa Ronald Reaganről?

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!