Afrobeat hangzással és bűnüldöző sorozatzenével tér vissza a Qualitons

2023. december 8. – 13:29

Afrobeat hangzással és bűnüldöző sorozatzenével tér vissza a Qualitons
Fotó: Kevin Campean

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly tavasszal jelentette be feloszlását a Qualitons zenekar, akiknek koncertjére még a Red Hot Chili Peppers zenészei is lenéztek a hotelszobájukból, és ők voltak azok is, akik Magyarországról elsőként zenéltek a KEXP műsorában az Egyesült Államok legmenőbb rádióstúdiójában. Ezen túl felléptek a híres texasi SXSW fesztiválon, az első három nagylemezük után érkező 2019-es Kexek című EP pedig a Kex zenekar munkásságát dolgozta fel. A lehetőségeiket nagyban gátoló pandémia miatt mégis úgy gondolták, hogy célszerűbb lenne feloszlaniuk 2022-ben.

Ennek ellenére ugyanúgy összejártak zenélni, a tagok pedig a közös jammelések alatt rádöbbentek rá, hogy sokkal inkább alkotói közösségként léteznek, mintsem szigorú zenekarként. A feloszlás óta saját bevallásuk szerint két lemezre elegendő dalt írtak, olyan aktív időszakukat élték mostanában.

Ezeknek a termékeny és szabad próbáknak az eredménye a ma megjelenő Óceán és a te utad. „Rájöttünk, hogy minden könnyebben megy, ha nincsenek elvárásaink, és nem feszülünk rá arra, hogy ha melyik akkordot kell ahhoz játszani, hogy többen meghallgassák a dalt.” – mondta erről Hock Ernő. „Az elmúlt másfél évben beláttuk, hogy egyszerűen csak szeretünk együtt zenélni.”

Az új felállásban már nem vesz részt a zenekar egykori énekes-dobosa, G. Szabó Hunor, viszont csatlakozott hozzájuk Weil András, aki szintén multiinstrumentalista zenész és produceri folyamatokért is felel. A többiek maradtak, tehát Boros Levente dobol, Hock Ernő basszusgitározik, Menyhei Ádám van a billentyűknél, Szőke Barna pedig gitározik.

A Qualitons a jövőben a „klasszikus” felállás helyett többszólamú vokálokkal operál majd, így a zenekarnak többé nem is lesz egyértelműen beazonosítható frontembere, mindannyian énekelnek a hangszerek mellett. A Qualitons a következő lemezét a Magyar Zene Házában mutatja be májusban. Boros Levente így mesélt a jövőbeli kíséretekről:

„Úgy érzem, hogy most tényleg minden téren szabadjára engedtük magunkat. Mindannyian sokféle zenét hallgatunk, sőt, sokan többfélét is játszunk más zenekarokban, most pedig úgy döntöttünk, szabad a pálya, bármi jöhet.

A végeredmény valahogy mégis sokkal nyugisabb és letisztultabb. Pedig lesz itt minden: afrobeat, hiphoposabb cucc, de elektromos hangszerelésű, 80-as évekbeli bűnüldöző sorozatzene is.”

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!