A viktoriánus London meglepően jó helyszín egy Assassin's Creed-játéknak

2023. december 2. – 22:23

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentkezik a heti gaming ajánlónk, ahol mindig egy olyan videójátékot ajánlunk, ami éppen akciós, és érdemes kipróbálni. Ezen a héten az ingyenesen beszerezhető Assassin's Creed: Syndicate-re esett a választásunk.

Tavaly volt 15 éve, hogy megjelent az első Assassin’s Creed, amellyel elindult a modern kor kereskedelmileg egyik legsikeresebb játéksorozata. 2007 óta 2-3 évente stabilan jöttek ki új játékok a sorozatból, amelyek hol erősebbre (Brotherhood, Black Flag, Valhalla), hol gyengébbre (Unity, Origins) sikerültek. A 2015-ös Syndicate-et viszont valahol a kettő közé érdemes belőni, mert ugyan sokkal szórakoztatóbb játék, mint sok másik előtte, ezután döntött úgy az Ubisoft, hogy nyom egy szoft rebootot a franchise-ra.

A Syndicate a viktoriánus Londonban játszódik, tehát ez van időben legközelebb hozzánk az összes többi játékhoz képest. Itt már elkezdődött a második ipari forradalom, a lovaskocsik mellett megjelentek az autók, a London már sokkal inkább hasonlít egy modern városra, mint bármelyik másik Assassin’s Creed-játék települései. A Syndicate abban is eltér a többitől, hogy itt nem egy karaktert, hanem egy fiú-lány ikerpárt irányítunk (egyszerre csak az egyik, de bármikor válthatunk), akik a templomosok uralmát igyekeznek megtörni a londoni alvilágon keresztül, de a történet elmegy egészen az első világháborúig.

Az korábbi generációs Assassin’s Creedek (tehát az Origins előttiek) közül egyértelműen a Syndicate a legnagyobb, itt a legnagyobb a térkép, és itt már tényleg szükség is volt arra, hogy ne csak gyalog lehessen közlekedni a pályán, hanem lovaskocsival is, mert London itt tényleg hatalmas. Ráadásul Jacob és Evie Frye közt is érdemes váltogatni, mert amíg előbbi közelharcban, addig utóbbi lopakodásban jó igazán arról nem is beszélve, hogy hivatalos ő az első női főszereplő a sorozatban. Újítás az is, hogy megjelennek hangsúlyosabban a lőfegyverek, a hőseink ruhái plusz bónuszokkal járnak, és új képességeket is szerezhetünk, ahogy fejlődünk. Gyakorlatilag itt tették le az alapjait annak, amit a sorozat képvisel az Origins óta.

Ami különösen szórakoztató, hogy talán ez a leggyorsabb, leginkább akciódús Assassin’s Creed. London széles utcáit lovaskocsi mellett kötélvetővel is át lehet szelni, mintha viktoriánus Pókemberek lennénk. A harc pedig sokkal inkább gyors közelharcos kombókra hagyatkozik, mint csendes gyilkolásra. És mi sem jellemezhetné jobban ezt a felgyorsult tempót, mintsem az, hogy a főhadiszállásunk konkrétan egy folyamatosan mozgó vonaton található. A történetben olyan ismert figurák is feltűnnek, mint Charles Darwin vagy Charles Dickens, de egy DLC-ben még Hasfalmetsző Jacknek is a nyomába eredhetünk.

Az Assassin’s Creed: Syndicate pont egy olyan időben jött ki, amikor az emberek már nagyon kiégtek a sorozattól, az ezt megelőző Unityt például kifejezetten rosszul fogadták, és nem is volt annyira sikeres kereskedelmileg, mint az elődei. Pedig maga a játékélmény kifejezetten szórakoztató, tényleg meg tudjuk mászni a Buckingham Palotát vagy a Towert, és talán politikailag is öntudatosabb ez a kiadás (lásd a gyerekmunkások témájának többszöri feldolgozása ilyen-olyan küldetésekben), mint a korábbiak.

Az Ubisoft Store-ban most konkrétan teljesen ingyen hozzá lehet férni az egyébként még mindig 30 dollárért hirdetett játékhoz PC-re, amíg az akció tart.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!