Hétmillió forintos bírságot kapott a TV2 műsorszolgáltatója a Médiatanácstól

2023. november 16. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Médiatanács a TV2 több műsoránál ás a Tények.hu streamingfelületén is jogsértőnek találta a korhatár-besorolást és a közzététel időpontját is, ezért összesen hétmillió forintos büntetést szabott ki a műsorszolgáltatóra, olvasható az NMHH honlapján.

A Médiatanács állampolgári bejelentés nyomán indított hatósági eljárást a Tények Plusz június 7-én 18 óra 45 perckor, illetve a Mokkacino június 8-án 8 óra 45 perctől a TV2-n sugárzott adása, valamint a Tények.hu streamingszolgáltatáson lekérhető médiaszolgáltatáson elérhető műsorszámok kapcsán.

A műsorszegmenseket mind a négyszer 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolással látták el. A Médiatanács vizsgálata alapján azonban ez nem felel meg a III. kategória szempontjainak a szexualitás képi és verbális ábrázolása miatt, amely így káros hatással lehetett a 12 és 16 év közötti korosztály tagjaira. A műsort tehát a „16 éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába kellett volna sorolnia a szolgáltatónak, így nem kerülhetett volna sem reggel, sem kora esti sávba, csak 21 óra 5 perc után lehetett volna műsorra tűzni.

A szolgáltató egyszerre sértette meg tehát a korhatár-kategóriába sorolásra és a közzétételre vonatkozó törvényi előírásokat, a Médiatanács ezért 4 millió 500 ezer forint összegű bírsággal sújtotta.

Ezenfelül a Tények.hu-n kétszer publikált tartalom is jogsértőnek minősült a helytelen korhatár-besorolás miatt, ami további 2 millió 400 ezer forint bírságot von maga után. Ezenfelül százezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács a szolgáltatóra azért, mert a Tények.hu műsorkínálatát tartalmazó felületen a két műsor korhatárkategória-jelzései nem voltak feltüntetve.

Százezer forintos büntetést kapott a Hír TV, mert júliusban az egyik héten nem teljesítette a tematikus műsorok napi arányára vonatkozó kötelezettségét, és a termékmegjelenítésre vonatkozó szabályokat sem teljesített maradéktalanul.

A cseh társhatósághoz fordult a Médiatanács az AMC TV-n szeptember 20-án a kora délutáni órákban sugárzott „40 éves szűz” című film miatt. A műsort korhatár-megjelölés nélkül sugározta a szolgáltató, tartalma alapján azonban a „16 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatár-megjelöléssel kellett volna ellátni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!