Hongkongban kell keresni a legjobb GTA-klónt

2023. november 15. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 10 éve, hogy szinte a semmiből megjelent a 2010-es évek egyik legjobb open world akciójátéka, a Sleeping Dogs. Ez gyakorlatilag egy hongkongi GTA annyi bónusszal, hogy nemcsak lövöldözni és száguldozni lehet benne, hanem verekedni is. Ráadásul a verekedés az egyik legerősebb része a játéknak, a maga korában kifejezetten progresszív, újító ötleteket vittek a játékrendszerbe. Amellett, hogy mindenféle kombókkal tudjuk aprítani a triádokat, a környezetünkben található tárgyakat és eszközöket is tudjuk használni egy-egy támadáshoz, amitől minden harcjelenet egészen sajátossá tud válni. Ezen kívül még parkour is van a játékban, ami 2012-ben egészen frissnek hatott, és sokkal bejárhatóbbá tette tőle a várost és a pályákat. A játék eredetileg a True Crime-sorozat folytatásának indult, de azt hamar lelőtte az Activision, így lett belőle Sleeping Dogs.

A kritikusok kifejezetten pozitívan fogadták a játékot, ami képes volt a GTA által dominált műfajba új elemeket is bevinni, mint például a tapasztalati szintünk fejlődése, ami kihatással van a játékmenetre. Ráadásul a tapasztalati pontjaink között is van különbség, kaphatunk a rendőri vagy bűnözői munkánkért XP-t, illetve simán csak azért, ha nagyon menők vagyunk (ezt Face-nek hívják).

A történet főhőse egy kínai-amerikai rendőr, aki beépül az egyik helyi triádba, és ezt a történetet követjük végig. A Sleeping Dogs annyiban valósághűbb, mint a GTA, hogy itt nem annyira érdemes ámokfutni, mert nemcsak a rendőrök jönnek értünk hamar, de még azért is büntetést kapunk, ha kárt teszünk mások vagy a város tulajdonaiban. Szóval nem érdemes roncsderbit rendezni az utcákon, ha nem muszáj. A lövöldözés és fedezékbe vonulást a játéknak nem a legerősebb része, cserébe karaokézhatunk, utcai harcos klubhoz csatlakozhatunk, és még barátnőink is lehetnek, akiket el lehet vinni randizni. Mindez meglepően erős sztorival és szinkronnal.

Úgy volt, hogy készül belőle folytatás, de azt hamar lelőtték. Aztán online játékot kezdtek el fejleszteni ebben a világban, de a bétatesztelés után azt is elkaszálták. Végül a United Front Games mindenféle játékgyűjteményeken és újrakiadásokon (Tomb Raider: Definitive Edition, Halo: The Master Chief Collection) kezdett el dolgozni, majd a Disney Infinity 3.0 – Marvel Battlegrounds volt az utolsó játékuk. A stúdió végül bezárt 2016-ban, de máig nem tudni pontosan, hogy miért, és miért nem készíthettek folytatást a 2010-es évek egyik legjobb open world játékához.

A Sleeping Dogs: Definitve Edition most mindössze 3 dollár a Gogon.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!