Meglepetések a Grammy-jelöltek között, Bajos csajok-musical és az Oscar-díjra áhítozó Ridley Scott

2023. november 15. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva


Az After+ új adásában ismét felzárkózunk az elmúlt hét popkulturális eseményeivel: bejelentették a Grammy-jelölteket, megbeszéljük a díjátadó létjogosultságát és megvitatjuk a lehetséges év albumát, illetve, hogy kiket hagyhattak ki a rap és R&B kategóriából. Nemrégn landolt David Fincher új filmje a Netflixen, Kersner Máté és Sajó Dávid meg is nézte, ketten elemzik A gyilkos (The Killer) akcióthrillert. A heti témánk a 2000-es évek gimis szegregációról szóló filmje, a mára már kultfilmmé vált Bajos csajok. A filmből musical is készült, és januárban kerül a mozikba az új adaptáció. A film sikerének titkáról, a karakterek bravúros jellemvonásáról Krajnyák Luca és Szente Katica beszélgetnek.

A filmes szegmens most már elmaradhatatlan eleme a műsorunknak, ebben a részben Ridley Scott a New Yorkernek adott interjúja az apropó, amiben a rendező arról mesélt, hogy már ideje lenne megkapnia az Oscar-díjat. Ennek okairól és kedvenc Ridley Scott-filmjeinkről is beszélünk az adásban.

Hírek

Miért nem kapott még Ridley Scott Oscar-díjat?

Ridley Scott alkotta meg a rendezői változat kifejezést a Szárnyas fejvadász idején, ízlésesen nyúlt a horror műfajához (A nyolcadik utas: Halál – Alien) de feminista roadmovie-t is alkotott (Thelma és Louise) már. Jogos lehet a kérdés, hogy eddig miért nem kapott Oscart a filmrendező. A Gladiátorral volt legközelebb a legjobb rendezéshez, de a Russel Crowe főszereplésével készült történelmi eposz ugyan elvitte a legjobb filmnek járó szobrot, viszont a legjobb rendezésért járó díjat nem a legjobb film rendezőjének ítélték oda. Melyik alkotások happolták el tőle az Oscar-díjat? Mi volt a balszerencséje a Gucci-ház vagy a Mentőexpedíció esetében?

Grammy-jelöltek listája

Jövő februárban tartják Los Angeles-ben a Grammy-gálát. Taylor Swift ismét tarol a jelöltek terén, Midnights című albumán található antihős dalával olyan művészeket utasított maga mögé, mint Lionel Richie és Paul McCartney. Az ő jelölése nem lepett minket meg, SZA viszont a poptörténet egyik nagy nyertes lehet az idei gálának. Az előadót kilencszer jelölték idén, S.O.S. című albumával vezette az amerikai lemezeladási listát is. Melyik előadó lepett meg minket a legjobb új előadó kategóriában? Miért nem tudunk belekötni a rockalbum kategóriába?

David Fincher – A gyilkos (The Killer)

A film A gyilkos című francia képregényen alapul, amelyet Alexis „Matz” Nolent írt és Luc Jacamon illusztrált. Miért egyszer megnézős a film? Mennyire tér el az eddig megszokott David Fincher-féle képi világtól a Killer? A Telex kritikája a filmről egyébként itt olvasható.

A hét témája: Bajos csajok

Közel két évtizeddel az eredeti film megjelenése után, visszatér a mozivászonra a Bajos csajok, egy kis csavarral: A többszörös (a filmből készült egy musical, amiből most film készül) filmadaptáció egy musical lesz, a Broadway-színdarabot vitték filmre a készítők. Az eredeti forgatókönyvet Tina Fey (30 Rock) írta, melynek alapja egy szociológiai tanulmány. Rosalind Wiseman Queen Bees and Wannabees című könyve mutatja be a középiskolai társadalmat, és a klikkesedés káros hatásait. Szerencsére most is részt vett Fey a forgatókönyv írásában, de vajon a képernyőn is fel fog tűnni, ahogy az 2004-ben is történt? Hogyan ágyaz meg a film a kliséknek? Miért tudunk kötődni a Regina George kiállhatatlan karakteréhez? Miért emelkedett kultusz státuszba a film? Mennyire fognak másképp hatni ezek a sértő poénok a napjainkban, mint 2004-ben?

Toplista

Az adás végén Szente Katica és Sajó Dávid mesélnek a három kedvenc Ridley Scott-produkciójukról, amelyek között ott van természetesen az első Szárnyas fejvadász, a Thelma és Louise, több tévésorozat (A farkas gyermekei, Terror, Tabu), illetve egy Coca-Cola-reklám is.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!