A jégkorszak még sosem volt ennyire szórakoztató

2023. november 8. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Egy-két nagyágyút leszámítva, akik inkább a hardcore közönséget célozzák, a stratégiai játékok aranykorának egy ideje már leáldozott, amit néhány nappal ezelőtti Total War cikkünk is jól példáz. Az indie szcéna azonban melegen tartja a tüzet, kiváló példa erre mai ajánlónk témája, a Frostpunk.

Forrás: Frostpunkgame
Forrás: Frostpunkgame

A lengyel 11 bit studios játéka 2018-ban látott napvilágot. A történet szerint az 1800-as évek végén vulkánkitörések miatt a nap melege nem jut el a földre és emiatt beköszönt a jégkorszak, a mi feladatunk pedig a túlélés és kolóniánk életminőségének biztosítása. A játék háromféle alapsztorit kínál, alapíthatunk telepet egy csapat londoni túlélővel, menthetünk növényeket az emberiség túlélése érdekében oxfordi és cambridge-i kutatókkal, ha pedig ezekkel végeztünk, következhet egy félig-meddig endless mód, ahol kétnaponta kell újabb és újabb túlélők fogadására felkészülnünk.

A szakzsargonban jártasak már a címből kitalálhatják, hogy a Frostpunk világa erősen merít a steampunk kultúrából. Az ipari forradalom idején játszódó sztoriban hőgenerátorokat, ipari telepeket, mezőgazdasági létesítményeket és mindenféle egyéb, túléléshez szükséges épületet kell felhúznunk, figyelve arra, hogy a telepeseink ne fagyjanak meg, kapjanak enni és inni, és felkészüljenek az időről időre egyre extrémebb módon beköszöntő viharokra.

A Frostpunk leírható egyfajta stratégiai soulslikeként is, hiszen meglepően nehéz, folyamatos döntéshelyzetben kell ellavíroznunk a kietlen pusztaságban, mérlegelve például, hogy éppen a széntermelésünk élvez-e prioritást, hogy magasabb hőfokon működtethessük a központi generátorunkat, vagy inkább egy távoli előörs létrehozására van nagyobb szükségünk, ahonnan például élelmiszert importálhatunk a telepünkre. Ez a Frostpunk legnagyobb erőssége is egyben, remekül átadja a helyzet könyörtelenségét, amire a sztorielemek csak rátesznek egy lapáttal. Egyáltalán nem biztos például, hogy egy, a táborunkhoz érkező túlélőcsapatot megéri befogadnunk, mert habár dolgozhatnak nekünk, de szállást és élelmet is kell biztosítanunk számukra, ha viszont visszautasítjuk őket, a jeges pusztában a biztos pusztulás vár rájuk.

Forrás: Frostpunkgame
Forrás: Frostpunkgame

Akinek hiányoznak a stratégiai játékok, és szeretne belevágni egy egyedi hangulatú, számtalan kihívást tartogató kalandba, annak tökéletes választás a Frostpunk, amihez a megjelenés óta egyébként három DLC is érkezett, különféle mechanikákkal és sztorielemekkel kiegészítve az alapjátékot.

A Game of The Year Editiont (benne az összes DLC-vel, soundtrackkel és artbookkal) most 12 euróért lehet megvásárolni GOG-on.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!