Varázslatosan szép almanachot kaptak a Harry Potter-regények

2023. november 1. – 17:12

Varázslatosan szép almanachot kaptak a Harry Potter-regények

Másolás

Vágólapra másolva

Kétség sem férhet hozzá, hogy az ezredforduló környékének legnagyobb hatású regénysorozata a Harry Potter volt. Olyannyira, hogy J. K. Rowling varázslóvilága a 21. századra milliárdos biznisszé vált, készült a könyvekből nyolc mozifilm (és három spinoff), egy tucat videójáték, illetve mindenféle kiegészítő könyvek, vidámparki látványosságok, végtelen mennyiségű merchandising és még egy színházi darab is. A Harry Potter varázslóvilága a modern szórakoztatóiparban legalább annyira ismert fiktív univerzum lett, mint a Marvel vagy a Star Wars. Ezt mi sem bizonyíthatná jobban, mint hogy már magyarul is megjelent a Harry Potter Varázsalmanach, ami megpróbálja informatívan és látványosan összefoglalni a komplett varázslóvilágot.

Személy szerint kifejezetten szeretem az ilyen típusú kiadványokat, mert imádom a fiktív világok eredettörténetét és informatív hátterét összegyűjtő könyveket. Én vagyok az az ember, aki elolvassa A tűz és jég dala könyveket, hogy aztán még ennyi időt töltsön el különböző rajongói Wikipédia-oldalak és fiktív térképek bogarászásával. Marvel-képregényeket például már kb. tíz éve csak úgy olvasok, hogy folyton meg van nyitva a Fandom-oldal, hogy ha korábban lemaradtam volna valamiről, rögtön utána tudjak nézni. Meg is kaptam pár éve a nagy Marvel-enciklopédiát, ami elképesztően részletes, de inkább hasonlít egy végtelen Wikipédia-szócikk kinyomtatására, mint egy jól szerkesztett könyvre.

Ehhez képest a Varázsalmanach gyönyörű kiadvány. Már ott érezni rajta, hogy értő kezek nyúltak hozzá, hogy rögtön a legelső oldalakon feltüntetik az illusztrátorokat, sőt egy külön oldalon mindenkihez írtak egy külön bekezdést. Kifejezetten pozitív jelenség ez, hiszen egy ilyen drága és ismert márka esetében nem mindig alapvetés, hogy már jóval azelőtt kiemelik a grafikusokat és illusztrátorokat, hogy akár csak egy oldalt is láttunk volna Harry Potter világából. Különösen úgy szembetűnő ez, hogy Rowlingról csak az utolsó előtti oldalon van egy rövidebb bemutatás – bár lehet, ez annak köszönhető, hogy transzfób (vagy annak vélt) kijelentései miatt mindenhol igyekeznek háttérbe szorítani az írót.

Összesen hét (megnevezett) illusztrátor dolgozott a könyvön, amiből azt hihetnénk, hogy egyes részek nagyon eltérnek egymástól, de itt jön egy újabb bravúr:

a hét művésznek sikerült úgy egységes látványvilágot teremtenie egy kvázi enciklopédiához, hogy közben egy picit mindegyiknek megvan a saját stílusa.

A Varázsalmanachban az a legjobb, hogy nem borít ránk többtucatnyi száraz információt, hanem nagyon jó ízléssel szerkesztve, apránként mutatja be, hogyan alakult a varázslóvilág történelme, mi a Roxfort házainak múltja, kik voltak a Főnix Rendjének tagjai, de egy idő után annyira belemegy a részletekbe, hogy a Weasley Varázsvicc Vállalat mókás játékaitól a különböző roxforti szakkörökön át a hasznos varázsigékig minden össze van szedve benne, ami egy kicsit is számít a Harry Potter-regényekben. Sőt, még egy kinyitható térkép is van a könyv közepén Roxfortról és annak környékéről.

Fontos kiemelni viszont, hogy a Harry Potter Varázsalmanach egyáltalán nem olcsó. Boltban 19 900 forint az ára (a Telex is úgy kapott példányt a könyvből), de online sem kerül 14-15 ezer forintnál kevesebbe. Ilyen áron már inkább coffee table könyveket szoktak árulni, de azokhoz képest a Varázsalmanach befogadhatóbb méretű, és inkább hasonlít a keménykötéses képregénygyűjteményekhez, mint egy indokolatlanul nagy képeskönyvhöz, amit kényelmetlen kézben tartani. Így is lehet azért vaskosnak nevezni a kiadványt, de ennek ellenére kifejezetten könnyű, és kényelmes kézből olvasgatni.

Az biztos, hogy ez a könyv alapvetően tényleg azoknak szól, akik olvasták az összes regényt, látták az összes filmet, és esténként néha arról fantáziálnak, hogy vajon őket gyerekként melyik házba rakta volna a Teszlek Süveg. Laikusoknak csak egy nagyon szépen illusztrált könyv holmi varázslókról és a világukról, de a rajongóknak egy fantasztikusan szép összefoglaló egy lassan három évtizede tartó sikertörténetről.

Számomra tehát a Harry Potter Varázsalmanach elsősorban egy szép kis extra a régi gyerekkori emlékek mellé. Viszont már alig várom, hogy a kislányom abba a korba érjen, amikor először olvashat Harry Potter-regényeket. Amikor eljön ez a pillanat, nagyon menő apukaként fogom lekapni a polcról a Varázsalmanachot, hogy tessék, lányom, ha nem tudnád a kviddics szabályait, vagy nehéz követni a Weasley família családfáját, akkor itt egy remek könyv, ahol nemcsak szépen, de informatívan is össze van gyűjtve minden.

Harry Potter Varázsalmanach
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Animus Kiadó, 19 900 Ft

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!