A Sztárom a párom 2023-ban is tud menő lenni, csak épp csavarni kell egyet rajta

2023. október 20. – 23:36

A Sztárom a párom 2023-ban is tud menő lenni, csak épp csavarni kell egyet rajta
Fotó: HBO Max

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valakit megkérünk, hogy soroljon fel öt meghatározó romantikus komédiát, jó eséllyel ott lesz a listán a Sztárom a párom, a Julia Roberts és Hugh Grant nevével fémjelzett 1999-es sikerfilm egy hollywoodi híresség és egy átlagember szerelembe eséséről. Forgatókönyvírója, Richard Curtis a Négy esküvő és egy temetés után ezzel a filmmel írta be magát a műfaj nagyjai közé, pedig hol volt még ekkor a máig kötelező karácsonyi programnak számító Igazából szerelem. A műfajra gyakorolt hatása és a közben gyűjtött követőinek száma felbecsülhetetlen, de kevesen tudják olyan jól megragadni és saját képükre formálni a curtisi esszenciát, mint Rose Matafeo. A polinéz felmenőkkel bíró új-zélandi komikus jelentős változtatásokkal gondolta újra a Sztárom a párom alapfelállását. Az Egy ágyban egy sztárral (Starstruck) című sorozata magán hordozza a klasszikus romkomok legjobb jegyeit, miközben a szükséges vérfrissítést is végrehajtja a műfajon.

A 31 éves Mafateo kamaszkora óta lép fel stand-up komikusként: először Új-Zélandon aratott sikert, majd 2018-ban díjat nyert a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljának számító Edinburgh Festival Fringe-en a Horndog című stand-up műsorával. Ekkor már többnyire Londonban élt, és a nagy áttörést meghozó sorozatát is itt forgatta le a BBC gyártásában. Az Egy ágyban egy sztárral első évada 2021-ben debütált (nálunk az HBO Max forgalmazásában), idén ősszel pedig már a harmadik évadot mutatták be.

Bár rettenetes magyar címe inkább egy kereskedelmi tévés valóságshow-hoz illene, nem állít hazugságot: a sorozat valóban úgy kezdődik, hogy főhőse, a Rose Matafeo által alakított Jessie lefekszik egy buliban megismert pasival, akiről később tudja meg, hogy ő Tom Kapoor (Nikesh Patel), feltörekvő filmcsillag. Jessie-nek annyi köze van a filmiparhoz, hogy egy kis moziban dolgozik, a sztárral való randizás gondolata pedig legalább annyira abszurd, mint vonzó számára. Jessie és Tom szerelmének beteljesülését egzisztenciális és személyiségbeli különbségeik mellett egyéni frusztrációik is nehezítik. Jessie annyira céltalannak érzi jelenlegi életét, hogy a szülőhazájába történő visszaköltözést tervezi, Tom pedig állandóan megkérdőjelezi saját tehetségét, amikor sorra kapja a pocsék filmszerepeket.

Miközben problémáik és küzdelmeik nagyon valósak, egymásra találásuk filmszerűen romantikus.

Matafeót azért is kiáltották ki többen a romkom megmentőjének, mert sikerült megtalálnia azt az egyensúlyt, amibe a legtöbbeknek beletörik a bicskájuk: egyszerre mutat őszinte képet a párkapcsolatokról és a modern élet nehézségeiről, miközben jól időzített romantikus gesztusokkal megteremti azt a kellemesen szívmelengető és reményteli érzést, amit a klasszikus romantikus vígjátékoktól kap a néző.

Hiába érezni néha úgy, hogy a romantika halott, a sorsszerű és grandiózus szerelmi történetek iránti igény nem halt ki. Ezt bizonyítja többek között a Bridgerton-sorozat hatalmas népszerűsége is, de az Egy ágyban a sztárral kellő iróniával és éleslátással viszonyul a témához, így azokat nézőket is meg tudja nyerni, akik az előbbire nyálas ponyvaként tekintenek. A szereplők nem lehetetlenül szép, tárgyiasított, egysíkú figurák – Jessie hétköznapisága egyébként is humorforrás, de még a sztár Tom is közelebb áll egy átlagemberhez, mint, mondjuk, a névrokon Tom Cruise-hoz.

Fotó: HBO Max
Fotó: HBO Max

Matafeo úgy építi fel a sorozatát, hogy a játékidő nagy részében vicces és néha fájdalmasan hiteles képet fest az önmegvalósítási és párkapcsolati megpróbáltatásokkal küzdő Y generáció tagjairól – ahogy tette azt számos széria már előtte a Csajoktól a Fleabagig –, de időnként megszakítja egy-egy nagy romantikus pillanattal, amik szellemiségben a Sztárom a párom „Csak egy lány vagyok” jelenetéhez közelítenek. Ezzel a megoldással még jobban belopta magát kortársai szívébe, hiszen a hasonló életkorú és gondolkodású nők számára egyszerre nyújt azonosulási és álmodozási lehetőséget.

Az Egy ágyban a sztárral története nem csak akörül forog, hogy a főszereplők összejönnek-e, vagy sem.

Jessie és Tom komplex és izgalmas karakterek, akik együtt és egymástól távol is jelentős változásokon mennek keresztül az évadok során. És nem csak ők: a curtisi örökség érezhető az emlékezetes mellékszereplőkön is. Különösen a Jessie legjobb barátnőjét alakító, narcisztikus jellemzői ellenére imádni való Kate-en (Emma Sidi), illetve a Tom pofátlanul pénzhajhász ügynökét alakító Minnie Driveren. És ha már barátságok, érdemes kiemelni a harmadik évadban rezonőrszerepbe kerülő Ameliát alakító Alice Sneddent, Matafeo legjobb barátnőjét, aki a sorozat társ-forgatókönyvírója, és akivel az utolsó évad epizódjait felváltva rendezték.

A legtöbb romkommal ellentétben a barátság itt legalább olyan fontos szerepet kap, mint a szerelem. A harmincas évekbe lépés ugyanis pont egy olyan furcsa életkor, amikor az ember a saját barátain keresztül is átéli a felnőtté válás különböző szakaszait. Az egykor hasonló élethelyzetben lévő emberekből álló baráti kör hirtelen válik nagyon heterogénné: a magukat kereső örök szinglik mellett megjelennek a friss házasok, az újdonsült szülők és az éppen válás előtt állók is.

 Fotó: HBO Max
Fotó: HBO Max

Ilyenkor az első kategóriában lévőknek nemcsak a párkeresés általános nehézségeivel kell megküzdeniük, hanem azzal is, hogy a barátok már nem tudnak ugyanolyan értékű társaságot és támaszt nyújtani, hiszen a saját kapcsolatuk vagy gyerekeik élveznek elsőséget. Matafeo hatásosan ragadja meg a hátrahagyottság érzését és a megrekedtség miatti frusztrációt, miközben semmit nem rág a szánkba: minden ott van a szitukban vagy a szereplők arckifejezésén, nincs szükség magyarázó monológokra. Amikor viszont valaki mégis monológba kezd, az rendszerint az adott évad csúcsjelenetét eredményezi.

A sorozat brit mivoltának velejárója, hogy az egyes évadok mindössze hat 20-30 perces epizódokból állnak, tehát az egész sorozat összesen nincs 10 óra.

(Bár hivatalosan nem lett kimondva, hogy a harmadik lenne az utolsó évad, az évadzáró rész erre enged következtetni.) A rövid játékidőnek köszönhetően a szerelmesek évődése nincs feleslegesen túlnyújtva, és az egy percre jutó remek poénok száma is jó magas tudott maradni.

Romantika ide vagy oda, a szériát nem lehet idealizmussal vádolni, sőt. Az Egy ágyban egy sztárral sokkal inkább szól arról, hogy az igazi megtalálása egyáltalán nem olyan egyszerű képlet alapján történik, amit a filmekben látunk. Ugyanis attól még, hogy a megismerkedés szakasza tele van van meseszerű pillanatokkal és úgy tűnik, hogy az égben rendelték el ezt a találkozást, egy párkapcsolat működéséért ugyanúgy keményen meg kell dolgozni.

Az Egy ágyban egy sztárral évadai az HBO Maxon érhetők el.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!