Essemm: Engem egyvalaki fedezett fel, az anyám volt

2023. október 19. – 17:54

Essemm: Engem egyvalaki fedezett fel, az anyám volt
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza

Másolás

Vágólapra másolva

Essem Rockstar című lemezével robbant be a köztudatba, a mai napig az egyik legnépszerűbb rapper itthon, hála erős és hűséges rajongói bázisának. Anno Mr. Bustával a magyar Youtube élére törtek, a Garage Productions kiadóval pedig éllovasai lettek a magyar merchandise-biznisznek is: ez volt az a korszak, amikor minden magyar raphallgató Garage pulóverben járt. Később Bustával kibontakozó balhéját a közönség is figyelemmel kísérte, azóta szólóban zenél, feltöltései továbbra is szép számokat generálnak. A rapper – aki nevének jelentését máig nem szereti elárulni – nagyon ritkán ad interjút, de a Telex Afterben beszélt karrierjének indulásáról, a Garage-éráról, a hosszabb távú terveiről is.

A 2010-es években a magyar rap csak róla szólt, pedig mikor elkezdett először hiphoppal foglalkozni, csak magnó, kazetta és mikrofon állt rendelkezésére. A kapuvári Boros Tamás Essem néven vált ismertté, jelenleg a feltörekvő előadók is az ő zenéjéből merítenek inspirációt, legutóbbi lemezén, a Kutyatelep című albumon olyan előadókkal zenél, mint AKC Misi, Figura, G.w.M, Deego vagy Beton.Hofi.

Nem szokása interjút adni, mert azt ökörködésnek tartja, de a Telex Afterrel kivételt tett. Az adásban mesél többek között arról, hogyan jutott el az első rapcsapatától, a Földalatti Mikrofontól az első szólólemezéig, a legendás Garage Productionsről és Mr. Bustával való kapcsolatáról is. Az interjúban szóba kerül az is, hogy miképp vélekedik Azahriah-ról, és hogy miért hivatkozik magára trógerként.

Rapkarrierje kezdetét 2001-re datálja, ekkor már elhivatott volt a zene iránt, de csak barátainak mutatta meg a demóit. A „magyar hiphop kapudrogja” számára az AKPH volt, de az Idő Urai, a Firma és a Hősök is nagy hatást gyakoroltak rá. Az adásban kiemelte, hogy édesanyja mindig büszke volt rá, neki bátran mutatta meg a zenéit:

,,Bármit mutattam neki, arra büszke volt. Nekem már az is visszajelzés volt, hogy azt mondta, ez nagyon jó. Biztatott, hogy adjam ki a zenéimet.

2010-ben az alkotótársaival alapított Garage Productions kiadó (heten voltak benne összesen: AKR, Fura Csé, ElMagico, Szimat, Essemm, Süti, Ra) merchandise-termékei olyan népszerűek lettek, hogy itthon a legtöbb raprajongó fekete kapucnis Garage feliratú pulcsit viselt. Arra a kérdésre, hogy miért övezhette ekkora rajongás ezeket a termékeket, így válaszolt:

„Aláírom, akkoriban nem volt annyi merch magyar rapcsapathoz vagy labdarúgáshoz köthetően. Én egy kisvárosból jövök, nagyon ki kellett nyitnom az ajtót, hogy ezekkel a dolgokkal szembesüljek, vagy hogy most utólag okoskodjak róla. Ezt nálam okosabb emberek megfejtették már, de valószínűleg a Garage logó elrendezése, a méret, a grafika volt a siker kulcsa. Látok mostanában sok bonyolult grafikát, vagy jobb logókat, de azt nem fogod tudni lerajzolni, vagy megjegyezni. Hogy ez tudatos volt, vagy sem? Azt nem tudom.”

Essem második stúdióalbuma (112) Magyarország egyik legkeresettebb raplemeze lett, erről elárulta, hogy fontos neki, hogy az albumok ne csak az interneten, hanem fizikai formátumban is elérhetőek legyenek.

„Ha most csinálnék lemezt, akkor ugyanúgy kiadnám CD-n. És ugyanúgy megvennék. Azoknak csinálok lemezt, akikről tudom, hogy megveszik. Ameddig világ a világ, és ameddig még csinálok lemezeket, biztos, hogy ki fogom adni ezeket kézzelfogható formában.

Essemm utalt arra, hogy karrierje kezdetén még ciki volt magyar rapet hallgatni, mára viszont felhígult a hiphop, mert már nem számít underground műfajnak.

Az előadó neve a megosztó rapper, Mr. Busta miatt is ismerősen csenghet, ketten rapduóként járták végig az országot és rendszeresen jelentkeztek klipekkel a Youtube-on. 2010-ben indult el közös útjuk a Flört című dallal, a találkozásukról így mesélt az adásban:

”Zsolti keresett meg engem. Számomra ez egy jó elismerés volt, akkor jött ki a Flört című zenénk, az volt az első közös. Ő valószínűleg tudatosabb volt ebben nálam. Ebbe a részébe nem akarok belemenni. Nagyon sok mindent hallottam az elmúlt időkben arról, hogy ki kit fedezett fel. Nekem egy mákom van az egész életem során, hogy engem senki nem fedezett fel. Maximum egyvalaki fedezett fel, az anyám volt.„ Mint meséli, Mr. Bustával azonban már nem tartják a kapcsolatot a konfliktusuk óta.

Az adásban felmerült, hogy a Kutyatelep című lemezen azért ennyi a fiatal közreműködő, mert Essemm aktualizálni akarta a zenéjét.

”Pedig nem. Ezek mind kész zenék, nagyon sok zeném kettő-három-négy évvel ezelőtt is kész volt, és mindegyikbe behívtam valakit. Utólag azt mondom, hogy emelték a lemez színvonalát a közreműködők. Szerintem ez így sokkal színesebb, mintha végigszólóztam volna az egészet. Ezen a lemezen mindenki saját magát hozta.

A kapuvári rapper idén májusban hozta ki Zavar a fény című dalát, és azt is elmesélte az adásban, hogy közönsége kitart mellette. Ha abbahagyná a zenélést két évre, és csak ezután térne vissza, akkor is lenne egy réteg, akiket mindig is érdekelni fog a zenéje.

Az adásban szóba kerül még:

  • Miért Ganxsta Zolee Helldorado című lemeze az egyik legjobb magyar rapalbum szerinte.
  • Mi a nevének jelentése?
  • Milyen volt a hazai klubélet a 2000-es években, és mit tapasztal ehhez képest most?
  • Miért a The Office a kedvenc sorozata?
  • Kutyabarátnak vallja magát, de miért használja pejoratív értelemben a kutya szót?
  • Kik azok a veterán előadók, akik aktívabbak lehetnének?
  • Hogyhogy nem költözött a fővárosba?
  • Miért megosztóbb album a Kapufornia, mint a Kutyatelep?
  • Mi motiválja most leginkább?

Az interjúban szereplő idézeteket az olvashatóság érdekében szerkesztve közöltük. A teljes beszélgetés meghallgatható a Telex After legújabb adásában.

Ennek az interjúnak az elkészülésekor fizetett együttműködés keretében az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) alkalmazást használtuk.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!