Rupert Murdoch sorozatbeli megfelelője beszólt Rupert Murdochnak, ráadásul pont utódlási kérdésben

2023. szeptember 25. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az Utódlás (Succession) színészét, Brian Coxot megkérdezték arról, mit gondol Rupert Murdoch amerikai médiacézár utódlási tervéről. Cox szerint Murdoch ráerőlteti másokra a világnézetét.

A Guardian cikke szerint Cox arról beszélt, hogy szerinte Murdoch talán túl sok időt töltött az HBO sikersorozatának nézésével, amely nagyban épít a Murdoch-dinasztia valós drámáira.

Cox, aki a sorozatban Logan Royt, a dermesztően kegyetlen, pszichopátiába hajló milliárdos médiabirodalom-tulajdonos családfőt alakítja, arról beszélt, hogy nem lepte meg Murdoch bejelentése arról, hogy lemond az amerikai jobboldali News Corp és a Fox elnöki posztjáról, hogy utat engedjen idősebbik fiának.

„Szerintem túl sokat nézte a Successiont, ez egyértelmű” – mondta Cox Rupert Murdoch döntéséről, aki Lachlan nevű fiát kente fel a családi cégbirodalom vezetőjének testvérei, Elisabeth és James helyett. Cox gyanítja, hogy Rupert Murdoch mentális egészsége 92 évesen „elég jó... de a munkaterhelés már túl sok lehet”.

Brian Cox – Fotó: Rasid Necati Aslim / AFP
Brian Cox – Fotó: Rasid Necati Aslim / AFP

A színész azonban kritikusan nyilatkozott Murdoch sajtószabadságról alkotott értelmezéséről, reagálva a jobboldali médiaguru múlt heti nyilatkozatára, amikor azt mondta: „A szólásszabadságért és végső soron a gondolatszabadságért folytatott harc soha nem volt még ilyen intenzív. Apám [Keith Murdoch] szilárdan hitt a szabadságban, és Lachlan is abszolút elkötelezett az ügy mellett”.

Cox vitatta Murdoch kijelentését: „Szabadság? Szabadság mire? Szabadság arra, hogy ráerőltesse az elképzeléseit másokra, szabadság arra, hogy bizonyos dolgokat bizonyos irányokba manipuláljon?”

Cox szerint a Successionban játszott karaktere egy lényeges dologban különbözik Murdochtól: a kitalált figura saját maga teremtette a cégbirodalmát, míg a valóságban Rupert Murdoch az apja birodalmát örökölte és építette tovább. De, mint mondta, mindketten „nagyon ravaszak voltak”, hogy elérjék a saját céljaikat. Az Utódlás című sorozatról írt cikkeinket itt lehet elolvasni.

A most 92 éves Murdoch az 1950-es években kezdett a médiába fektetni, később a hollywoodi filmgyártásban is egyre komolyabb szerepe lett. 1996-ban indította el a Fox News tévécsatornát, ami azóta az amerikai republikánusok első számú hírforrása.

A Fox News a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt és alatt végig azt sugallta nézőinek, hogy elcsalták a választást, amit igazából Donald Trump nyert meg. Erről egész idő alatt tudták, hogy hatalmas nagy kamu, mégis terjesztették, emiatt később gigantikus, több 787 millió dolláros büntetést kaptak.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!